Deltagare och verksamhet
Mer om våra deltagare och verksamheterna i programmet.
UngInvest AIB i Norge
UngInvest AIB är en praktisk lärandearena för unga i åldern 16-24 år. Idag finns det många unga människor, som av olika skäl inte är behöriga till eller passar för att gå i ordinarie gymnasieprogram. Syftet med UngInvest AIB är att hjälpa dessa ungdomar vidare in i utbildning eller till arbete. Genom sina styrkebaserade arbetssätt och organisationsutveckling baserad på Appreciative Inquiry har verksamheten åstadkommit fantastiska resultat som uppmärksammats både nationellt och internationell. På UngInvest AIB framhålls att alla anställda och unga, som kallas äldre och yngre lärandekollegor, är involverade i utvecklingsarbetet på ett sätt som tar tillvara på den unika kompetens, drivkraft och erfarenhet som alla har. Årliga uppföljningsstudier visar också att de styrkebaserade praktikerna och processhanteringen ger extraordinära resultat. År 2020 visade den årliga uppföljningsundersökningen med ungdomar som deltagit i UngInvest, med en svarsfrekvens på 87 %, att hela 97 % av ungdomarna var i positiva aktiviteter och hela 87 % var antingen i utbildning eller arbete. DNV har också genomfört en socialbidragsundersökning 2013 samt 2017, som visar att för varje krona som investeras i UngInvest AIB får samhället minst 4 kronor tillbaka.
Ingebjørg Mæland
Ingebjørg Mæland är Chef för UngInvest AIB och har en kandidat inom utbildningsledning. Hon har också 40 års erfarenhet från kriminalvården inom barnpsykiatri, socialsektorn och utbildningssektorn. Ingebjørg har lett ett kontinuerligt styrkebaserat utvecklingsarbete i UngInvest AIB (tidigare Arbejdsinstituttet) från 2005. Genom genuint engagemang av anställda och unga har UngInvest AIB skapat fantastiska resultat och uppnått nationellt och internationellt erkännande. Detta har också bidragit till att Buskerud numera har etablerat ett nationellt kunskapscentrum inom styrkebaserat lärande som en del av UngInvest AIB. Ingebjørg har vidare bidragit med artiklar till flera böcker, bland annat The Sage Handbook of Social Constructionist Practice, där även Kenneth Gergen och Gro E Lund har centrala bidrag.
Åse Falch
Åse Falch är biträdande chef för UngInvest AIB och har erfarenhet från förskolor, gymnasieskolor och arbete med personer med funktionsnedsättning. Hon har varit anställd på UngInvest i 13 år som instruktör, rådgivare, avdelningschef och biträdande chef. Hon har varit en viktig del i att bygga och driva det unika utvecklingsarbetet på UngInvest. Hon håller numera på med en masterexamen i utbildningsledning.
Vestre Skole i Danmark
Den kulturella utvecklingen på Vestre Skole startade redan 2008. Den drivs av frågor så som: Hur skapar man ett gemensamt mindset för en inkluderande praktik på riktigt? En inkludering som omfattar alla barn och alla vuxna? Inom skolan har detta resulterat i en djup kulturutveckling som omfattar ett sätt att vara tillsammans, ett tankesätt och en djupt teoretisk och praktisk praktik. Vestre Skole betonar att alla skall inkluderas genom att vara tydliga med att de har 360 inklusionsbarn, det finns 40 inklusionslärare och inklusionspedagoger och ledningen består av två inkluderingsansvariga. Därutöver finns cirka 800 inklusionsföräldrar, en inklusionssekreterare och en inklusionssköterska, samt förstås en inklusionsskolnämnd och ett inklusionselevråd. Och nu ja, en inklusionspsykolog och inklusionspedagogisk konsult från PPR. Via konkreta praktiska exempel tar Christian fram punkter och rekommendationer för att etablera en inkluderande undervisningsmiljö som gynnar alla anställda och skolelevers välmående och lärande.
Christian Handberg Clift
Christian Handberg Clift är rektor vid Vestre Skole, och har varit med sedan Vestre Skole påbörjade sitt spännande och framgångsrika arbete med systemiskt tänkande, socialkonstruktionism, positiv psykologi, Appreciative Inquiry och relationskompetens under 2008. Därigenom besitter Christian djupa insikter kring såväl framgångsfaktorer som fallgropar från denna spännande kulturresa.
Frida Kjellgren (Spilloteket)
Frida Kjellgren är spillirista och medgrundare av Spilloteket (2014), ett utbildningscenter för hållbar utveckling, vars ambition är att skapa rum för barn, unga och lärare att våga ta sig an ett verkligt lärande för hållbar utveckling. Delaktighet och kreativitet är centrala delar för att skapa hopp och handling. Spillotekets kreativa metoder, där bl a spillmaterial från industrier och företag används, lyfter människors förmågor och skapar utrymme för att gemensamt ta sig an komplexa frågor och nya tankar. Frida är utbildad grundskollärare samt ateljerista och har under de senaste tio åren vidareutbildat lärare och skolledare kring utbildning för hållbar utveckling, tagit fram läromedel och folkbildningsmaterial för skola och allmänhet, fackförbund och föreningar på samma tema och samtidigt varit ute i skolorna och mött tusentals elever. Spilloteket har ett nära samarbete med Barnens universitet på Mittuniversitetet. www.spilloteket.se
Ottar Ness
Ottar Ness är professor vid NTNU och leder WellFare: Nordiskt forskningscentrum för livskvalitet och social hållbarhet. Han arbetar sedan många år med att utforska och tillämpa ett styrkebaserat förhållningssätt inom socialt arbete, mentalvårdsarbete, familjeterapi, samhällsutveckling och organisationer. Han ansvarar också för utbildningen inom styrkebaserade förhållningssätt och praktiker på NTNU, tillsammans med Ingebjørg Mæland och Åse Falch på UngInvest. Han har även skrivit ett stort antal artiklar och böcker inom ämnet.
Daniel Richardsson
Daniel Richardsson är innovations- och processledare i bolaget Styrkebaserad i Sverige AB. Han är en av pionjärerna i spridandet av Appreciative Inquiry och andra styrkebaserade och hälsofrämjande synsätt och metoder i Sverige. Daniel har undervisat på Mittuniversitetet i styrkebaserad förändringsledning och är översättare av boken Styrkebaserad Teamutveckling (Appreciative Teambuildning. Ideellt bidrar Daniel i ”Drömmen om det godas” arbete som stödjer barn och ungdomar att skapa fokuserat lugn och lära sig att hantera stress och oro, inte bara i skolan utan genom hela livet.
Johan Lilja
Johan Lilja är docent vid Mittuniversitetet med fokus på ledning av utveckling och skapandet av lärande organisationer och samhällen. I avhandlingen utforskades hur lärande utifrån positiva avvikelser och styrkebaserade praktiker kan bli en del av modern kvalitetsutveckling. Han har arbetat med styrkebaserade praktiker så som Appreciative Inquiry inom såväl skolutveckling som inom hållbar, regenerativ och cirkulär omställning i samhället. Forskningen och praktiken drivs av en ständig nyfikenhet kring ”vad som ger liv” åt såväl ungas lärande och hälsa som våra organisationer, gemenskaper, och denna vackra planet.
Kontakt
