Praktiknära forskning
Huvuddelen av vår forskning sker i form av praktiknära forskningsprojekt, främst med skolor inom regionen men även nationellt, samt internt med kurser och program på universitetet.
En viktig del i de olika samverkansprojekten är symmetrin mellan medverkande forskare och lärare. Detta innebär att alla praktiknära forskningsprojekt avser att utgöra underlag både för forskning och för utvecklingsarbete. Exempelvis inkluderade ett projekt utvärdering av en matematik-app, både ur elevperspektiv och lärarperspektiv, där analyser fokuserar på hur appen kan användas som stöd för elevers lärande kring tallinjen och taluppfattning samt hur appen kan användas som stöd för lärares arbete med planering och utveckling av undervisningen kring detta matematikinnehåll.
Ett annat projekt fokuserar på ett befintligt diagnosmaterial och vilken matematiska kunskap olika utformning av uppgifter kan synliggöra. Dessa resultat kan bland annat vara stöd för lärare vid utformning av formativa bedömningsmaterial. Ytterligare ett projekt rör elevers intresse i naturvetenskap, där analyser fokuserar på vilket stöd vetenskapligt kapital som teoretisk ramverk kan bidra med avseende en undervisningen som ökar elevers intresse i naturvetenskap.
Vidare har matematikdidaktiker samarbetat med matematiker och fysiker inom universitet i projekt med fokus på ingenjörsstudenters framgångar på matematikkurserna inom programmen. Projekten har studerat studenters upplevelser av övergången mellan gymnasiet och universitetet, för att undersöka om och hur deras upplevelser varierar beroende på bakgrund samt om upplevelserna är kopplade till studieresultat. De har också undersökt om regelbundna frivilliga quizar kan bidra till att studenter lägger ner mer regelbunden tid på det matematiska innehållet och om de lyckas bättre på tentorna.
Kontakt






