9 miljoner till projekt om sydsamisk språkrevitalisering

Tors 20 feb. 2025 12:11

Projektet "RePred" - Revitalization Processes in Education vid Nord Universitet har beviljats 9 miljoner kronor från Forskingsrådet för att undersöka hur man skapar en stark sydsamisk språkgemenskap och hur sydsamiska språklärare ska få redskap att stärka sin språkläraridentitet.

sydsamiska grundskoleelever examineras
Våren 2024 tog de första sydsamiska grundskollärarna examen från Nord universitet. Från vänster Ramona Kappfjell Sørfjell, Maja-Kristine Bransfjell och Vanja Tørresdal tillsammans med David Kroik. Foto: Ole Johan Ramfjord.

Efter en lång period av marginalisering av det sydsamiska språket och kulturen har det sedan 1950-talet vuxit fram en rörelse, både politisk och i civilsamhället, som främjar en språkvitalisering. Initiativ sker bland annat via norska skolstyrelsen för att sätta in åtgärder för att möjliggöra att det sydsamiska språket stärks.

RePred-projektet kommer att bedriva forskning i skolor där ett återupptagande av sydsamiska sker.
– Tillsammans med nyutexaminerade och erfarna lärare ska man undersöka och beskriva den språkläraridentitet som skapas idag, vilka arbetssätt, regler och normer som har skapats av lärare och myndigheter och som påverkar vad och hur det lärs ut, säger David Kroik som är projektledare och forskare. David Kroik är även verksam vid Mittuniversitetet och Båskoes.

Projektet ska också kartlägga hur det återupptagna "nya" sydsamiska språket liknar och skiljer sig från det språk som talades av äldre generationer.
– Vi vet från tidigare studier om andra sådana revitaliserade språk i världen att de skiljer sig från originalspråket. Språken används i nya sammanhang och för andra ändamål, säger Kroik.

Läs hela intervjun med David Kroik här

Sidan uppdaterades 2025-04-08