Peter Öhman
Peter Öhman är professor i företagsekonomi och centrumledare för CER – Centrum för forskning om ekonomiska relationer. Hans forskning täcker bland annat in bank, fastighet, försäkring och redovisning/revision, d.v.s. de flesta av CERs prioriterade områden.
Berätta – vem är Peter Öhman?
Jag är ansvarig för CER, en av Mittuniversitetets åtta centrumbildningar. Född i Stockholm, men har mestadels bott i Sundsvall (trots att jag uppskattar sommaren mer än vintern). Jag jobbar mycket, men försöker hinna med att sköta lantstället på Alnö samt spela tennis och golf.
Vad handlar din forskning om?
År 2007 försvarade jag min avhandling ”Perspektiv på revision: tankemönster, förväntningsgap och dilemman” och ser mig själv främst som revisionsforskare. Sedan dess har jag breddat mig för att täcka in flera av CERs prioriterade områden. Jag har samarbetat mycket med Jan Svanberg inom redovisnings- och revisionsområdet och med Darush Yazdanfar inom bank- och finansieringsområdet. För närvarande driver jag i ett flertal projekt tillsammans med min kollega Mustafa Nourallah och internationellt har jag olika samarbeten med Tarek Rana vid RMIT University i Melbourne, Australien. I andra projekt arbetar jag med forskare från universitetet i och utanför Sverige, forskare vid CER samt centrumets doktorander och licentiander, vilka bedriver sina forskarstudier inom bank, försäkring och revision.
Hur kommer det sig att du började intressera dig för dessa områden?
Det hänger ihop med inriktningen på CERs verksamhet och att revisorer, fastighetsvärderare, bank- och försäkringstjänstemän brottas med liknande problem. Jag är nog inte lika nyfiken och vetgirig som flera av mina kollegor, utan är mer intresserad av själva skrivandet, d.v.s. att författa vetenskapliga artiklar, böcker (inkl. läroböcker), bokkapitel, debattartiklar, populärvetenskapliga rapporter etc.
Varför behövs din forskning?
Det ska egentligen andra bedöma, men det enkla svaret är nog att de forskningsresultat som CER publicerar internationellt och nationellt uppmärksammas och att vårt kunnande efterfrågas. Totalt har jag publicerat artiklar i internationella tidskrifter och böcker tillsammans med 56 olika medförfattare, varav 26 är från andra svenska lärosäten och 11 från utländska universitet. Mina publikationer har över 4000 citeringar i Google Scholar. Jag har eller har haft uppdrag hos internationella tidskrifter, internationella och nationella förlag samt olika nationella förtroendeuppdrag, bl.a. i statliga utredningar, Revisorsinspektionens tillsynsnämnd och Riksrevisionens vetenskapliga råd och examensråd. En annan indikation på att vår forskning är viktig är att vi beviljas forskningsmedel från olika håll.
Hur fördelar du din tid mellan forskningen och undervisning?
Jag har förmånen att få arbeta med ett universitets samtliga huvuduppgifter: forskning, undervisning, samverkan och administration. För närvarande går min mesta tid åt till administration och samverkan. Tiden mellan forskning och undervisning är ganska jämnt fördelad.
Drömscenario i termer av jobbet?
Jag tillhör de som fortfarande tycker att det här är ett av världens bästa jobb. Det är fritt, omväxlande, mestadels stimulerande och det ger mängder av intressanta och värdefulla kontakter och utbyten.
Kontakt
