Dokument

Det kontantlösa samhället knackar på dörren: Är vi redo?

Sverige är ett land i framkant när det gäller digitalisering, också när det gäller utvecklingen av e-valutor.

En rapport från den kanadensiska centralbanken påtalar också pandemins effekter på utvecklingen av digitala betalningsmetoder, ofta med motiveringen att kontanter bidrar till ökad smittspridning av Covid-19.

Som bekant är det välkänt att myntet har två sidor. Det gäller också “det digitala myntet” som erbjuder möjligheter men samtidigt medför risker. Forskaren Carin Rehncrona vid Lunds universitet, är en av dem som lyfter fram detta. Hon menar att samtidigt som att det är lätt och smidigt att sitta hemma och när som helst kunna göra sina bankärenden och inköp online, medför tekniken en ökad risk. Inte minst riskerar tekniken att bidra till ett ökat utanförskap för grupper i samhället som av olika anledningar har svårt att nyttja digitaliseringens många möjligheter. I Sverige blir det extra tydligt då vi är ett av de länder i världen som är närmast att skapa ett betalningssystem med enbart digitala betalningskanaler. När fler och fler banker stänger sina bankkontor – hur ska dessa kunders behov mötas när fysiska kundmöten efterfrågas? Och för dem som av olika anledningar känner sig marginaliserade – vem tar ansvar så att inte dessa blir ännu mer marginaliserade i framtiden?

                           


Digitala lösningar, inklusive exempelvis digitala betalningsmetoder, är en del av framtidens tekniska revolution, där prognosen är att kontanter helt försvinner på 10-15 års sikt och ersätts av digitala valutor. Aktuell forskning visar dock att den personliga integriteten kan vara ett hinder för denna prognostiserade utveckling. Vi har alla rätt att skydda vårt privatliv och det blir svårare när alla betalningar kan spåras. Många vittnar också om upplevda tillgänglighetsproblem vid digitala betalningar. Tekniska lösningar kan alltid krångla och banksystem är tyvärr inget undantag. Det finns många vardagssituationer när detta kan bli extra kännbart – exempelvis om du tankar på en obemannad station och bankkortet krånglar, eller om du har handlat i en affär där betalsystemet ligger nere på grund av strömavbrott och ingen kontanthantering tillåts.

Det kontantlösa samhället knackar på dörren. En del öppnar dörren direkt, andra känner sig osäkra och förhåller sig mera avvaktande. Oavsett vilken grupp du tillhör, glöm inte att myntet alltid har två sidor.

Kommentarer

Ingen har kommenterat än, var den första!

Om Irina Dimitrova

Doktorand och verksam vid CER.

Vi som deltar

Barbro Widerstedt
Universitetslektor
Darush Yazdanfar
Professor
Heléne Lundberg
Professor
Irina Dimitrova
Doktorand
Dennis Hedback
Doktorand
Mustafa Nourallah
Doktorand
Peter Öhman
Centrumledare
Gästbloggare
Inlägg från våra gästbloggare.
Jimmy Jaldemark
Ämnesföreträdare Pedagogik
Masoome Abikari
Licenciand i företagsekonomi

Sidan uppdaterades 2022-02-08