Pengar och mynt

Internationella e-valutan Diem har många nackdelar

Facebook, ett gigantiskt socialt och affärsmässigt nätverk, utvidgar ständigt sina intresse- och verksamhetsområden. Nu lanseras en ny internationell e-valuta som heter Diem, men denna e-valuta riskerar att leda till negativa konsekvenser för vårt samhälle.

För några år sedan infördes en lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige. För att bidra till att lagen uppfylls behöver vi medborgare bland annat kontrollera e-valutors egenskaper innan vi använder dessa. Många med mig anser att privata e-valutor kommer att erbjuda stora möjligheter för brottslingar att skicka pengar utanför dagens legitima betalningssystem, vilket kan bidra till ökad penningtvätt utan någon vidare insyn och kontroll.

Risken för ökad penningtvätt är inte det enda som stör mig när det gäller nya e-valutor som Diem. Med införandet av denna e-valuta är det tydligt att Facebook letar efter nya möjligheter att utvidga sina domäner för att på så sätt kunna öka sina intäkter. Det innebär att Facebooks finansiella tjänster blir vinstdrivande och därmed kontroversiella och i viss mån opålitliga. I sammanhanget vill jag betona att enbart statliga myndigheter bör ges legitimitet i arbetet mot penningtvätt. Andra inrättningar kan absolut arbeta med utvecklingen av finansiella tjänster, men bara under förutsättning att de följer gällande lagar och Riksbankens – eller andra centralbankers – föreskrifter. I Sverige har vi idag en förhållandevis väl balanserad finansiell sektor och det är viktigt att vi tillsammans verkar för att det ska bli så även fortsättningsvis.

                             


The Global Findex databas visar att Sverige är ett land med stor tilltro till digitala betalningsmetoder (se tabell 1). I samtliga kolumner i tabellen ligger Sverige över snittvärdena gällande både världen och Europa. Detta leder också till slutsatsen att det finns massor av ’Big Data’ om svenska medborgares beteendemönster. Nyligen rapporterade forskare att även allmän information – till exempel uppgifter om hur mycket tid vi ägnar åt Internet-handel – avslöjar våra köpmönster. Facebook har finansiell ’Dig Data’ om oss, insamlad via företagets annonssystem, men det är inte tydligt hur de vill och ska använda den informationen.

Till saken hör också att Facebook hävdar att e-valutan Diem kommer att kunna hjälpa många människor, inte minst de som bor i de minst utvecklade områdena i världen. Länderna i dessa områden saknar ofta en väl utvecklad finansiell sektor, vilket inte bara gör det svårt att genomföra digitala transaktioner och internet-handel (såsom framgår av siffrorna i tabellen gällande södra Asien), utan även att många medborgare saknar tillräcklig kunskap om både finansiella frågor i stort och digitala finansiella tjänster. Att erbjuda dessa människor tillgång till finansiella tjänster är viktigt, men frågan är vem eller vilka som bäst kan tillgodose behovet och hur det ska göras. Enligt min mening är inte Facebook och den internationell e-valutan Diem svaret på dessa frågor.

Kommentarer

Ingen har kommenterat än, var den första!

Om Mustafa Nourallah

Doktorand och verksam vid CER.

Vi som deltar

Barbro Widerstedt
Universitetslektor
Darush Yazdanfar
Professor
Heléne Lundberg
Professor
Irina Dimitrova
Doktorand
Dennis Hedback
Doktorand
Mustafa Nourallah
Doktorand
Peter Öhman
Centrumledare
Gästbloggare
Inlägg från våra gästbloggare.
Jimmy Jaldemark
Ämnesföreträdare Pedagogik
Masoome Abikari
Licenciand i företagsekonomi

Sidan uppdaterades 2022-02-08