I ett EU-finansierat Botnia Atlantica projekt fokuserades under 2,5 år affärsutveckling i ett internationellt nätverk genom fysiska möten (workshops) för företag i Finland och Sverige. Upplägget följde ett väl beprövat framgångskoncept – men en oväntad pandemi kom att utmana detta.
Planerade relationsskapande personliga möten måste ersättas av digitala sådana via Zoom. Därigenom gick de informella samtalen kring kaffet, de sociala aktiviteterna på kvällarna, kroppsspråket och framför allt tid tillsammans förlorad, vilket fick avgörande konsekvenser för det gemensamma värdeskapandet och möjligheten att knyta nya affärskontakter. Vi visste inledningsvis – både från praktisk erfarenhet och forskning – att de personliga, både formella och informella, mötena är viktiga för att bygga relationer mellan deltagare, eftersom sociala relationer gör det lättare att öppna sig, berätta om utmaningar och stötta varandra. En sådan öppenhet kan på sikt leda till såväl innovationer som affärer, men det kräver att man möts! En positiv konsekvens av övergången till den digitala mötesformen var att företagen hade lättare att ta sig tid att medverka, t.ex. eftersom ingen restid krävdes och eftersom mötena blev kortare. Men vi kunde också se att relationsbyggandet försvårades avsevärt. Notabelt är att det samskapande, ömsesidiga utbyte och stöttande som ägde rum under de fåtal träffar som kunde genomföras fysiskt nådde längre än vid alla de övriga digitala träffarna tillsammans.
För att lära av och med varandra och skapa värde för den digitala processen valde vi att under workshopparna fokusera på inspel om hur man som litet eller medelstort företag med enkla medel kan arbeta med digitala verktyg i förhållande till kunder och leverantörer. Inte minst eftersom digitalt byggande av relationer med nya kunder av flera företag upplevdes som en stor och svårhanterad utmaning – framför allt de som har kunderbjudanden som är komplicerade att förklara. Vi hittade dock några goda och inspirerande exempel på företag som framgångsrikt jobbat med detta, exempel som indikerar att det i hög grad handlar om att våga prova något nytt. Även om personliga möten har många fördelar och i många avseenden är avgörande för byggande av affärsrelationer, så kan de vara svåra att genomföra, inte minst om resvägen upplevs vara för lång (d.v.s. att förväntad affärsnytta inte är tillräckligt stor).
Forskarna Edith Andresen och Heléne Lundberg, projektledare. Båda är verksamma vid CER.
Vad vi exempelvis har diskuterat är att korta videofilmer kan fungera som en bra introduktion. Detta eftersom många föredrar att se en film framför att läsa en text om t.ex. en produkt eller produktionsprocess ska beskrivas. Den mänskliga närvaron på film ger det hela en extra dimension och en opretentiös ”hemmagjord” video som presenteras under enkla former, kan förmedla en personlig ton. Om det däremot är fråga om något som ska presenteras under lång tid på en hemsida eller liknande kan det vara värt att satsa på en professionell produktion för att förmedla ett seriöst och kunnigt intryck.
För att summera lärde vi oss något som vi redan visste, att närhet och fysisk interaktion är viktiga faktorer för utveckling av affärsrelationer, men också att vissa möten eller presentationer kan ersättas med digitala lösningar och fortfarande leda till framgång. En viktig fråga som kvarstår nu när världen är på väg in i nästa Covid-relaterade prövning och distansarbete lyfts fram som en möjlig permanent lösning är emellertid om digitalt nätverkande blir nästa stora utmaning för samskapande innovation och affärsutveckling.
Läs mer om det svensk-finska affärsutvecklings- och internationaliseringsprojektet BID4E
Sidan uppdaterades 2022-02-08
Kommentarer
Ingen har kommenterat än, var den första!