Hösten har gjort sitt intåg och med den en känsla av förväntan och möjligheter. Det är en tid när naturen skiftar färg, dagarna blir svalare, vi reflekterar över det gångna året samtidigt som vi ser fram emot det som väntar.
Snart närmar sig den 12 oktober, och Bünsow Business Growth Forum – en mötesplats där idéer och affärsmöjligheter vävs samman.
Bakom namnet "Bünsow" finns en historia som bär betydelse för framtiden och är en källa till inspiration. Fredrik, en av 1800-talets mest framstående entreprenörer, kom som 21-årigt bokhandelsbiträde från Tyskland till Sverige. Han ärvde en trävaruindustri i Sundsvall år 1847 och insåg tidigt ångsågens potential. Genom kloka och modiga investeringar byggde han ett trävaruimperium. Fredriks livsverk skapades genom nytänkande mitt i en industriell revolution och hans historia påminner oss om vikten av att vara modiga, nyskapande och att inte ge upp. Denna historia lyfter inte bara fram hur entreprenörskap driver innovation utan också hur det är en katalysator för regional utveckling.
Bünsow Business Growth Forum är en plattform som vi är stolta att vara en del av. Det startade som ett initiativ från Bengt-Göran Persson, Swedbank, Sparbanksstiftelsen Norrland och samarbete med en rad partners, bland annat Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER) på Mittuniversitetet. Målsättningen var att skapa ett regionalt forum med fokus på norra Sveriges tillväxt och det första eventet gick av stapeln år 2019.
Vid Bünsows Business Growth Forum 2022 uppmärksammades att professor Bengt-Gunnar Jonsson fick Swedbanks och Sparbanksstiftelsen Norrlands pris på 50 000 kronor för hållbart naturresursnyttjande. Från vänster syns Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, Bengt-Gunnar Jonsson, pristagare Mittuniversitetet, Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland, samt Johan Duvdahl, ordförande Sparbanksstiftelsen.
Genom en dedikerad projektgrupp, tillsammans med ett brett nätverk av partners, har mötesplatsen ständigt utvecklats och anpassats för att möta behoven, adressera utmaningarna och uppmuntra till dialog och samarbete. Projektteamet har aktivt sökt efter feedback och agerat på den för att bättre möta de utmaningar som regionen och norra Sverige står inför.
En av de stora utmaningarna för regionen är att rekrytera och behålla kompetens. Det är av yttersta vikt att företag och organisationer framgångsrikt attraherar och behåller rätt kompetens för att säkerställa en hållbar tillväxt. I synnerhet är studenterna på Mittuniversitetet en nyckelgrupp, och deras engagemang och utveckling är avgörande för regionens långsiktiga framgång. Därför lanseras i år initiativet Unga Bünsow där universitetets studenter får möjligheter att knyta kontakter direkt med näringslivet och potentiella arbetsgivare. Det är avgörande att regionen är attraktiv för unga talanger och att vi säkerställer en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning.
Sparbanksstiftelsen Norrlands engagemang i Bünsow Business Growth Forum är en av många aktiviteter som vi är stolta över. Genom avkastningen från vårt ägande i Swedbank återinvesterar vi kontinuerligt i Västernorrland och Västerbotten. Som en del i vårt kretslopp med Swedbank stödjer vi entreprenörskap, forskning och idéer som är relevanta för vår region och värnar också om den idrotts- och kulturandan som präglar vårt område. Att årligen uppmärksamma unga eldsjälar, kreatörer, idrottare och framstående forskare är också en del av vårt engagemang för den regionala utvecklingen. I detta sammanhang är Mittuniversitetet och CER en viktig samarbetspartner för oss.
Sammanfattningsvis, låt oss komma ihåg att i den ständigt föränderliga värld vi lever i är samarbete inte bara en möjlighet utan en nödvändighet. Den verkliga kraften i samarbete ligger i förmågan att skapa synergier som sträcker sig bortom våra individuella intressen och drivs av gemensamma mål. Möten mellan olika branscher och aktörer kan ge upphov till banbrytande idéer och lösningar som formar en framtid som är diversifierad, hållbar och rik på möjligheter
Frida Anundsson , VD Sparbanksstiftelsen Norrland
Sidan uppdaterades 2023-10-03
Kommentarer
Ingen har kommenterat än, var den första!