samverkansavtalet

Sundsvall banar väg för önskat nyläge

Sundsvalls kommun är sedan flera år en aktiv deltagare i den samarbetsarena som CER-nätverket utgör. Numera sker det bland annat via den den nybildade avdelningen för Näringsliv och tillväxt, placerad i Sundsvalls kommunstyrelsekontor.

Närmast deltar Sundsvalls kommun i CERs forskningsforum 10 november på temat ”Från nuläge till nyläge med fokus på tillväxtfrågor i Sundsvallsregionen”.


Från Sundsvalls kommun vill vi passa på att önska CER varmt grattis till 15 år av intressant och samhällsnyttig forskning på temat ekonomiska relationer. Därutöver vill vi lyfta CER-nätverket som ett särdeles gott exempel på ett levande och väl fungerande samarbetsorgan där regionala företag och myndigheter inom bank, försäkring, pension, fastighet och revision möts med Mittuniversitetet som samlande utgångspunkt. Det är med stolthet vi kan konstatera att Sundsvalls finanssektor har den näst högsta sysselsättningskvoten i landet (efter Stockholm). Vi hoppas att Sundsvallsregionen kan bibehålla denna position och ser fram emot att vara delaktiga i att skapa förutsättningar för fortsatta utvecklingsmöjligheter inom denna bransch.


Vid forskningsforumet 10 november delar vi med oss av kommunens gedigna arbete och plan för att nå ett nyläge på tillväxtområdet. Tillväxtfrågorna kanaliseras för närvarande dels via omstrukturering av intern organisation och interna processer, dels via externa satsningar och samarbeten. På vår nya avdelning för Näringsliv och tillväxt jobbar vi både på bredden och djupet med tillväxtdimensioner mer generellt, såväl som näringslivsutveckling mer specifikt. Här följer några nedslag:


På området för näringslivsutveckling ser vi över hur vi på bästa sätt kan främja och stödja befintligt näringsliv samt uppmuntra nyföretagande. Ett Kontaktcenter är under utveckling för att förenkla kontakten med kommunen för både medborgare och företagare. Därutöver startar vi i januari ett årslångt kommunövergripande utbildningspaket tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att förbättra kommunens service och bemötande till företag – ”Förenkla helt enkelt”.


Utöver stöd till befintligt näringsliv och nya företagare, mobiliserar Sundsvallsregionen för mottagandet av nya företagsetableringar, varav i synnerhet en större industrietablering. Inom Sundsvalls kommun organiseras arbetet via en rad mobiliseringsteam som ombesörjer expansion av olika samhällsfunktioner och samhällsservice. Frågorna rör alltifrån infrastruktur och bostadsbyggande, till barnomsorg och utbildning, vidare till platsattraktivitet och talangattraktion.


Vad avser platsens attraktivitet påbörjas nu arbetet med att formulera en reviderad stadsvision. Här ser vi fram emot spännande medborgardialoger, inte minst gällande mötesplatser i stadskärnan. Platsattraktiviteten får också ett förtydligat fokus via inrättandet av en ny Destination Management Organization inom kommunen (som är ett samarbete mellan Timrå, Ånge och Sundsvalls kommun). Denna organisation blir också hemvist för evenemangssamordning och en Convention Bureau, samt för en tydligare marknadsföring av destinationen.


Sundsvalls attraktionskraft avses även främjas av en kommande storsatsning på kulturella och kreativa näringar. Hittills har en förstudie genomförts med syftet att förstå hur vi på bästa sätt kan stödja kreatörskap och entreprenörskap med konstnärliga och kulturella uttryck. Framåt siktar vi på skapandet av mötesplatser och utvecklandet av affärsstöd med BizMaker som en naturlig katalysator för detta.


Vidare sker en konsolidering av den infrastruktur som stödjer regional innovation. Detta sker genom ökade anslag till, och en sammanslagning mellan, BizMaker och High Coast Invest. Därigenom kan en tydligare integration och synergi ske mellan lokala start-ups, scale-ups och internationella möjligheter.


Sundsvalls kommun gör även betydande satsningar inom kompetensförsörjning och kompetensrekrytering. På utbildningssidan driver kommunen multiaktörsprojektet ”Kompetensförsörjning Sundsvall”. Därutöver initieras ett regionalt initiativ för kompetensrekrytering tillsammans med kommunerna i Sundsvallsregionen och Höga Kusten kallat SAM-projektet (Stärkt Attraktionskraft och Mottagningskapacitet i Höga Kusten och Sundsvallsregionen), där projektledning sker från Sundsvall. Målet är att skapa en regional struktur och metod för att attrahera, identifiera och inkludera kompetens. Implementeringen ska ske delregionalt och lokalt. Utöver kommunerna medverkar bland annat Mittuniversitetet, Handelskammaren Mittsverige, BizMaker och Region Västernorrland. Inom ramen för detta utvecklas konceptet ”International House” som ska verka för god mottagarservice vid inflyttning av kompetens från utlandet.


Detta är några exempel på hur vi inom Sundsvalls kommun satsar för att skapa förutsättningar att generera ett nyläge för Sundsvallsområdet som tillväxtregion. Som ni märker råder febril aktivitet och vi ser fram emot fortsatta samarbeten och fortsatta samtal – inte minst på CERs Forskningsforum den 10 november. Vi ses där!

Björn Wigge, t.f. chef, Näringsliv och tillväxt och Evelina Wahlqvist,
samhällsanalytiker, Näringsliv och tillväxt, båda verksamma vid Sundsvalls kommun.

Kommentarer

Ingen har kommenterat än, var den första!

Om Gästbloggare

Gästbloggare är inlägg från personer som inte arbetar på forskningcentrat CER.

Vi som deltar

Barbro Widerstedt
Universitetslektor
Darush Yazdanfar
Professor
Heléne Lundberg
Professor
Irina Dimitrova
Doktorand
Dennis Hedback
Doktorand
Mustafa Nourallah
Doktorand
Peter Öhman
Centrumledare
Gästbloggare
Inlägg från våra gästbloggare.
Jimmy Jaldemark
Ämnesföreträdare Pedagogik
Masoome Abikari
Licenciand i företagsekonomi

Sidan uppdaterades 2023-11-07