SEBs engagemang i CER‑nätverket
Magnus Modin, Manager Service & Support, Customer Center på SEBs kontor i Sundsvall, berättar varför SEB valt att engagera sig i CER-nätverket.
Hur kommer det sig att SEB valt att engagera sig i CER-nätverket?
Som alumn är det väldigt roligt för mig att återförenas med Mittuniversitetet på det här sättet. SEB söker kontinuerligt efter personal med fallenhet för ekonomi, och enligt uppgift är det endast Stockholmsregionen som har en högre sysselsättningskvot än Sundsvall inom finansbranschen. För oss på SEB är rekrytering relativt enkel, eftersom vi alltid får kvalificerade ansökningar. Det finns också en viss stabilitet inom bank- och försäkringssektorn, där rörligheten mellan aktörerna är relativt låg. För att den situationen ska fortsätta krävs det att SEB aktivt marknadsför fördelarna med att arbeta inom en intressant bransch som erbjuder så många utvecklingsmöjligheter.
Att vara en del av CER-nätverket ger oss dessutom möjlighet att utbyta erfarenheter och bidra till regional tillväxt, samtidigt som vi får ta del av den senaste forskningen och trenderna inom vårt område.
Vad är styrkan med CER-nätverket tycker du?
CER-nätverket erbjuder en fin mix av akademi och näringsliv, vilket gör det till en plattform för konstruktivt och meningsfullt utbyte. Det är inte bara en mötesplats för att knyta kontakter, utan även en möjlighet att samarbeta och utveckla idéer och lösningar som är relevanta för både den akademiska världen och näringslivet.
Finns det något som du saknar i dag kopplat till nätverket, något du ser vi behöver utveckla?
Eftersom jag just anslutit till nätverket får jag lov att återkomma på frågan, men kan redan nu rapportera att jag blivit mycket välkomnad. Jag har fått inbjudningar till seminarier och andra aktiviteter som redan nu fyller sitt syfte och ger ett bra första intryck av nätverket. Det känns lovande, och jag ser fram emot att bidra mer framöver. Rekommenderas!