Hej där, Coen van Bendegom!
Vilket är ditt forskningsområde?
Fokus för min doktorsexamen är nya spatiotemporala metoder för besökarstudier i fjällandskap. Fjällandskap är attraktiva för naturbaserad turism och rekreation tack vare sin naturliga skönhet och rekreationsmöjligheter, och samtidigt är de ömtåliga och mottagliga för miljöskador från besökarnas användning. Övervakning av besökare är viktig eftersom övervakningsdata ger oss information om användningen av fjällandskap och vilken inverkan, såväl positiv som negativ, som den har. Datan ger underlag för lednings- och policybeslut, och kan hjälpa till att underlätta diskussioner för att lösa konflikter som kan förekomma i multifunktionella fjällandskap.
Övervakningen av besökare är för närvarande fragmenterad och inte anpassad till olika fjällandskap. Nya övervakningsmetoder och verktyg gör det möjligt med datainsamling på distans, och det begränsar resurskrävande fältarbete. Min forskning fokuserar på att integrera passiva mobiltelefondata, fjärranalys och geografiska informationssystem för allmänhetens deltagande (PPGIS) med ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, genom att inkludera sociala och ekologiska data, vilket förnyar övervakningsramarna.
Berätta om din bakgrund
Jag växte upp i Nederländerna och har en kandidatexamen i Sports Management med specialisering på äventyrssporter. Jag arbetade som guide/instruktör inom utomhussporter ett tag innan jag fortsatte min utbildning med en master i Leisure Studies vid Breda University of Applied Sciences. Efter avslutad utbildning stannade jag kvar där för att undervisa (främst i forskningsmetoder) på BBA Tourism Management, BSc Tourism (tillsammans med Wageningen University) och BSc Leisure Studies. Det kombinerade jag med en forskartjänst i ett projekt som heter JOIN, som undersökte deltagande, upplevelser och känslor hos besökare på kulturella platser som teatrar, konserthus och museer.
Eftersom Nederländerna inte har några fjäll har jag varit tvungen att resa för att utforska fjällandskap. Jag har alltid haft stora drömmar om att resa länge. I februari 2022 bestämde vi oss för att frakta vår husbil till Mexiko och köra från Mexiko till Uruguay på 1,5 år. Den resan gav oss en annan infallsvinkel till att lära oss mer om turism och rekreation, och hur det bidrar till och står i konflikt med lokalsamhällen och naturen. Efter resan bodde vi på Vancouver Island i Kanada i ett år där jag undervisade på kandidatprogrammet Tourism Management vid Vancouver Island University. Den erfarenheten bekräftade att jag ville fortsätta min resa inom den akademiska världen och ansöka om en doktorandtjänst.
Vilka är dina handledare?
Peter Fredman och Daniel Laven från Mittuniversitetet.
Är du anställd i ett projekt?
Ja, jag finansieras av Europeiska kommissionen genom Marie Sklodowska-Curie Actions-nätverket i ett projekt som heter VIMAS. VIMAS står för Visitor Monitoring and Management in Protected and Recreational Areas (övervakning och förvaltning av besökare i skyddade områden och rekreationsområden): Nya utmaningar, nya lösningar för antropocen. Det är ett projekt med totalt tio doktorander vid sju värduniversitet i sex nordiska/baltiska länder. Läs mer om projektet här: