Finansiering av svensk turismforskning
Var tredje svensk turismforskningskrona i Sverige hamnar på Mittuniversitet. Det visar utfallet när Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) för femte gången på tio år tagit fram en samlad bild av svensk besöksnäringsforskning, dess genomförare och dess finansiärer.
Det är glädjande att ETOUR positionerar sig mycket väl i sammanställningen. Med sin totala finansiering om 35 miljoner kronor under föregående år kan det konstateras att ETOUR är den enskilt största aktören inom svensk turismforskning. Men det hade gärna fått vara fler aktörer, fler projekt och större summor i sammanställningen.
Kartläggningen visar att den totala forskningsvolymen om ungefär 100 miljoner kronor är ungefär den densamma som för två år sedan. Dock har antalet projekt minskat från 170 till 130. Denna tendens till färre men större projekt ser man generellt inom forskning och projektfinansiering. En mer oroande tendens är att den totala externa finansieringen har gått ned, men samtidigt har lärosätenas egen finansiering tack och lov ökat. Glädjande är att ETOUR går mot trenden här med en ökad andel extern finansiering.
I den pågående gröna omställningen och fortsatta samhällsomvandlingen kan konstateras att turismforskning är en viktig pusselbit, inte minst i konkurrensen om framtidens arbetskraft. Det här breda anslaget märks i vad det forskas om på ETOUR och på andra turismforskningsmiljöer i landet.
Ordmolnet visar nyckelord från de 130 projekt som finns med i den senaste kartläggningen av svensk turismforskning. Bild: BFUF (2024) Vart är vi på väg? Rapport #26.
Det har visat sig att volymen turismforskning inom enskilda lärosäten varierar ganska kraftigt mellan åren. Den totala finansieringen av svensk turismforskning ligger dock på en ganska konstant nivå, men det i en tid när besöksnäringen som bransch växer varför kunskapsglappet i själva verket ökar. Detta glapp späs på av att antalet sökande till turismutbildningar har minskat de senaste åren. Lägg till detta att allt fler studenter på grundnivå (kandidat) och definitivt på avancerad- (master) och forskarutbildningsnivå söker sig hit från utlandet och kommer med stor sannolikhet aldrig komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Sammantaget kan konstateras att den totala volymen kan växa, men jag hoppas och tror att det finns ett mörkertal med enskilda forskare och enskilda projekt på flera lärosäten som sysslar med turismforskning utan att de fångats i sammanställningen. Vi inom akademin ser fram emot fortsatt dialog med det privata och offentliga för framtida investeringar i en viktig och växande bransch.
Robert Pettersson, verksamhetsledare ETOUR