Årets ciceron i besöksnäringen 2024 har fokus på arbetsgivarvarumärken
I samband med utdelningen av Stora Turismpriset delade BFUF ut utmärkelsen Årets ciceron i besöksnäringen 2024. Bland de nominerade fanns två bidrag från ETOUR, men vinnaren blev Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet med avhandlingen ”Building employer brands: The employee perspective”.
Årets ciceron i besöksnäringen är gemensamt instiftad av BFUF och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Utmärkelsen på 100 000 kronor tilldelas en aktuell doktorsavhandling med nytta för besöksnäringens företag och anställda och som genom kunskap och insikt bidrar till en positiv utveckling av näringen och en hållbar turism i Sverige.
Under gårdagens konferens Besöksnäring på agendan 2024 på Münchenbryggeriet i Stockholm tillkännagavs årets vinnare i samband med utdelningen av Stora Turismpriset. Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet tilldelades årets utmärkelse för sin doktorsavhandling ”Building employer brands: The employee perspective” med motiveringen:
"Kompetensförsörjning är en ödesfråga för besöksnäringens framtid och gott arbetsgivarskap kommer att vara oerhört viktigt för rekrytering till branschen. Anna Näppäs forskning och avhandling ligger helt rätt i tiden genom att belysa hur arbetsgivarvarumärken byggs och uppfattas av anställda inom besöksnäringen. Arbetsgivarvarumärken är avgörande för att attrahera, utveckla och behålla rätt personal vilket är synnerligen viktigt i besöksnäringen, en bransch som bygger på kundkontakt och höga förväntningar. I Annas forskning lyfts anställda fram som medskapare av varumärket, snarare än bara målgrupp. Hon pekar också på vikten av kreativitet och innovation för att främja anställdas lojalitet. Arbetsgivarvarumärket är lika viktigt för det enskilda företaget som besöksnäringen som attraktiv bransch.”
– ETOUR har haft flera nominerade bidrag de senaste åren vilket är glädjande och ett bra tillfälle att positionera forskningsbaserad kunskap om turism och resande. Årets vinnare kopplar till den viktiga kompetensförsörjningen och rör sig i ett spännande gränssnitt mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Robert Pettersson, verksamhetsledare på ETOUR som fanns på plats vid prisutdelningen.
Bland årets nominerade fanns två forskare från ETOUR: Martin Wallstam med sin doktorsavhandling ”Panem et Circenses”: Realizing Social Value in the Strategic Management of Events” och Kristin Godtman Kling med ”Access to Nature through Tourism. A Study of Four Perspectives on Inclusive Nature-based Tourism”.
Länk till Martins doktorsavhandling i DiVA
Länk till Kristins doktorsavhandling i DiVA
Anna Näppä tar emot utmärkelsen "Årets ciceron i besöksnäringen 2024". Foto: Robert Pettersson.