Erasmus Trainee utforskar 6G på Mittuniversitetet
STC Research Centre har tagit emot en student via Erasmus Trainee, Muhammad Danish, som har en masterexamen i matematik och datavetenskap från University of Calabria i Italien. Muhammad genomför en sex månader lång forskningspraktik med fokus på semantisk kommunikation.
Tänjer på gränserna för semantisk kommunikation
På Mittuniversitetet arbetar Muhammad med innovativa tillämpningar av artificiell intelligens inom trådlös kommunikation. Specifikt forskar han om semantisk kommunikation som är ett tillvägagångssätt som fokuserar på att endast överföra den mest meningsfulla informationen från en datamängd, snarare än att skicka hela datamängden. Denna metod har potential att avsevärt förbättra effektiviteten och hastigheten hos nästa generations trådlösa nätverk, inklusive 6G.
- Jag arbetar med Swin Transformers, förtränade modeller som introducerats av Microsoft. Dessa modeller förbättrar databehandlingskvaliteten, särskilt för högupplösta bilder och videor, säger Muhammad.
Muhammads arbete ingår i 6G-projektet ENSURSE som är ett samarbete mellan Uleåborgs universitet och Mittuniversitetet.
En internationell och samarbetsinriktad upplevelse
Under sitt besök i Sverige är Muhammad en del av en mångsidig forskargrupp vid STC Research Center, som inkluderar doktorander, postdoktorala forskare och handledare med bakgrund från olika länder. Denna samarbetsmiljö har berikat hans erfarenhet, vilket gör det möjligt för honom att lära sig av experter inom både matematisk modellering och telekommunikationssystem.
– Jag uppskattar verkligen den öppna och samarbetsinriktade kulturen på Mittuniversitetet. På andra platser är olika forskargrupper ofta isolerade från varandra, men här samverkar alla. Vi bollar idéer under kaffepauserna, vilket har varit till stor nytta för min forskning, berättar Muhammad.
Utöver den akademiska miljön har Muhammad också tyckt om att utforska Sveriges vackra natur. Han har besökt platser som Södra Berget, Norra Berget och Sidsjön. Trots det kallare klimatet, jämfört med Italien, tycker han att Sverige är välorganiserat och lätt att anpassa sig till.
- Även vid kraftigt snöfall är allt välskött, konstaterade han.
En framtid inom forskningen
Framöver planerar Muhammad att doktorera och fortsätta sin karriär inom forskning, oavsett om det är inom akademin eller industrin. Hans expertis inom artificiell intelligens gör det möjligt för honom att utforska flera domäner. På ett universitet i Italien samarbetade han med AI-driven medicinsk diagnostik, till exempel automatiserad medicinsk rapportering för röntgenanalys – ett område som ligger i linje med en del av den AI-forskning som bedrivs vid Mittuniversitetet. I framtiden siktar Muhammad på att utforska AI-tillämpningar inom telekommunikation och ytterligare bredda omfattningen av sin forskning.
Muhammad uppmuntrar andra studenter att överväga Erasmuspraktik på Mittuniversitetet.
- Jag skulle definitivt rekommendera det. Det är en fantastisk plats för lärande och innovation. Och Mittuniversitetet är en välkomnande forskningsmiljö och starka internationella samarbeten, säger Muhammad.