Återvänder till Mittuniversitetet som forskningsingenjör
Stefani Rydblom disputerade vid Mittuniversitetet 2019 och har sedan dess arbetat som forskare på RISE. Nu återvänder hon till Mittuniversitetet i rollen som forskningsingenjör för att bland annat utveckla positioneringsteknik vid STC Research Centre.
En bakgrund i teknisk fysik och elektroteknik
Stefani utbildade sig först till civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik i Linköping och flyttade därefter till Västerås där hon arbetade som systemingenjör inom tågfordon, då ägd av Bombardier, senare Alstom.
- Västerås har stark kompetens och över 100 år av industriell tillverkning och utveckling av elkraftskomponenter. Jag arbetade många år med utveckling av styrsystem ombord på tåg, och senare även med teknisk projektledning, berättar Stefani.
Trots ett spännande arbete inom järnvägsindustrin saknade Stefani närheten till naturen och fjällen vilket resulterade i att Stefani med familj flyttade till Sundsvall/Timrå. Efter fem år inom olika industriföretag i Västernorrland, och ett tillfälligt jobb som nyhetsreporter, påbörjade hon en doktorandtjänst på Mittuniversitetet.
Nyfiken på akademin
- Jag hade testat att arbeta inom privat industri i 12 år och gjort en massa andra saker. Jag var nyfiken på akademin och sökte därför en doktorandtjänst på Mittuniversitetet. Det var ett beslut jag tog för min egen skull – en chans att få fördjupa mig i mina intressen, berättar Stefani.
Under sin doktorandtid forskade hon inom bildbehandlingsalgoritmer och kombinerade mekaniska och optiska mätsystem, ett intresse som började redan under grundutbildningen och som hon även haft nytta av under sina år inom järnvägsindustrin.
- I min doktorsavhandling utvecklade jag optiska mätsystem för att identifiera risk för isbildning på vindkraftverk. Det var både praktiskt svårt och krävde mycket kunskap inom fysik och jag fick lära mig massor om vattendroppar, dimma och atmosfärens påverkan, berättar Stefani.
Efter sin disputation arbetade Stefani som forskare vid RISE - Research Institutes of Sweden, där hon deltog i flera forskningsprojekt med fokus på industriell digitalisering. Men när en tjänst som forskningsingenjör vid Mittuniversitetet dök upp, var valet självklart.
”Jag längtade tillbaka till Mittuniversitetet. Här är en öppen och vänlig atmosfär som gör att man trivs.”
- Jag längtade tillbaka till Mittuniversitetet. Här finns en öppen och vänlig atmosfär som gör att man trivs. På ett mindre universitet får alla en betydelsefull roll och möjlighet att utvecklas. Vi arbetar tätt tillsammans i team, och det är inte så hierarkiskt. Det var nog den största anledningen till att jag ville komma tillbaka, säger Stefani.
Utvecklar labb för positioneringsteknik
Idag arbetar Stefani med att bygga upp en avancerad labbmiljö för att utveckla positioneringsalgoritmer. I labbet kombineras flera olika tekniker så som GPS, Bluetooth och 5G, för att förbättra positioneringen.
- Utmaningen ligger i radioteknikens begränsningar i inomhusmiljöer där väggar, dörrar och andra föremål kan försämra signaler. Vår forskargrupp arbetar med att utveckla AI-algoritmer som ska optimera positioneringen, avslutar Stefani.
Stefani arbetar som forskningsingenjör för bland annat forskningsprojektet ENSURE 6G tillsammans med forskargruppen Communication Systems and Networks som leds av Prof. Mikael Gidlund.