Bemötande av patienter inom rättspsykiatrisk slutenvård
Syftet med projektet är att få en djupare förståelse om bemötande av patienter med psykisk ohälsa i rättspsykiatrisk vård ur vårdarens perspektiv.
Rättspsykiatrisk vård kännetecknas av tvångsvård, långa sjukhusvistelser, där vårdare tar hand om patienter med allvarlig psykisk ohälsa, som ofta begått brott. Huvudsyftet är att rehabilitera patienten så att denne återigen blir en del av samhället, förbättra mental hälsa och minska risken för återfall i brott. Detta uppnås främst genom vårdande möten med patienterna.
Att bemöta patienter i rättspsykiatrisk vård innebär att stå inför lidande och dualiteten i att värna om patientens bästa och skydda samhället. Något som innebär att reglera egna känslor, tolka uttryck av lidande och bemöta patienter med medlidande och godhet, inte vända sig till normer och regler för att skydda sig själv och egen sårbarhet. Således, att vårdare inte distanserar sig från patienterna, utan istället ge plats för "livsuttryck", ta ett steg tillbaka, vända blicken inåt för att reglera sina egna känslor och möta sin egen sårbarhet för att komma närmare patienten och skapa möjligheter för en relation.
Projektet har en kvalitativ ansats och baseras på narrativa intervjuer med vårdpersonal, så som sjuksköterskor och skötare; de i vårdteamet som möter patienterna dagligen inom sluten rättspsykiatrisk vård.
Fakta
Projektperiod
180501-230531
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektmedlemmar
