Grindvakt för de oönskade
I det här projektet genomförs en kunskapsöversikt för att studera hur kommuners bostadspolitik kan användas som metod för att begränsa bosättningen för utsatta grupper i allmänhet och flyktingar i synnerhet.
Det sker mot bakgrund i att svensk bostadspolitik i allmänhet betraktas som universell, dvs. fördelningen av hyresbostäder sker utifrån kötider och inte behov, men att det offentliga ändå hanterar tilldelningen för vissa utsatta grupper på särskilt sätt. Sådana grupper saknar kötider och har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Tidigare forskning visar att medan vissa kommuner erbjuder personer med flyktingbakgrund och andra socialt utsatta grupper permanenta bostäder så anordnar de flesta bara temporära boendelösningar.
För att få bättre kunskap kring hur och varför lokalsamhällen använder sin bostadspolitik för att stänga ute vissa grupper genomförs i projektet en kunskapsöversikt på detta tema. Arbetet sker i tre steg. Till att börja med sker en orientering och inriktning utifrån det aktuella kunskapsläget. I ett andra steg genomförs en litteratursökning där tidigare forskning och rapporter samlas in från både Sverige och andra länder. I ett avslutande steg analyseras och tematiseras det inhämtade materialet.
Projektets fullständiga namn är "Grindvakt för de oönskade? En kunskapsöversikt kring länken mellan kommunal bostadspolitik och bosättningen av socialt utsatta grupper".
Fakta
Projektperiod
221001-231231
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare

Projektmedlemmar



