Industriell symbios för konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Härnösand
Härnösands kommun satsar på att gynna utvecklingsklimatet för företag. Sedan flera år arbetar kommunen med etablering och utveckling av hållbara livsmedelssystem. Projektet kan användas för att bygga vidare på strategiska utvecklings- och etableringsprojekt för att främja utvecklingen inom sektorn.
Livsmedelsproduktion involverar ofta flera aktörer och det krävs en mångfald av koordinerade aktiviteter och satsningar. För att stärka innovation för ett mer hållbart och cirkulärt livsmedelssystem i Region Västernorrland har forskare vid Mittuniversitetet engagerats. Projektet harmonierar med Mittuniversitetets roll som central aktör för en hållbar utveckling i regionen.
Kartlägga möjligheter och utmaningar
Syftet är att kartlägga möjligheter och utmaningar för nya affärsmodeller inom olika livsmedelssystem i regionen. Samverkansmodeller i Härnösands kommun baserade på konceptet ”Industriell Symbios” kan vara en väg till en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion.
– När en regional livsmedelsproduktion ska göras hållbar och konkurrenskraftig, kan konceptet industriell symbios vara en väg till lösningen, säger Anna-Sara Fagerholm, forskare i projektet.
Med erfarenheter och metodik från Sotenäs räknar forskargruppen med att bidra till en effektivare resursanvändning och en utveckling i Västernorrland som baseras på ett regionalt system kring ekologisk hållbarhet.
Kunskapen som skapas inom projektet är central för att senare kunna ta fram, testa och anpassa en modell för industriell symbios för livsmedelsproduktion i Härnösands kommun. Konkreta projektmål är att genom kartläggning av resurser, presentera en symbioskarta som blir utgångspunkten för en regional affärsmodell, anpassad för livsmedelssektorn i Härnösands kommun. I arbetet ingår även en målsättning att tillsammans med andra aktörer utveckla arbetet med industriell symbios i Norrland.
– Samarbeten mellan lokala och regionala aktörer i ett livsmedelssystem kan leda till att behovet av råvaror minskar och avfallshantering blir mer effektiv, säger Henrik Haller, forskare i projektet.
Industriell symbios för en hållbar utveckling
Erfarenheter från ett symbioscentrum i Sotenäs visar att en tydlig processägare som samordnar och driver utvecklingen med industriell symbios har central betydelse för att lyckas långsiktigt och dessutom stimulera aktörer till nya företagsetableringar.
I slutet av februari 2021 genomfördes ett första nätverksmöte med representanter från kommuner, regioner och näringsliv, då Anneli Kuusisto, koordinator vid Härnösands kommun, berättade om Härnösands kommuns ambitioner.
Projektet syftar även till att främja en parallell utveckling mellan mer traditionell livsmedelsproduktion och nya foodtech-satsningar i regionen och omsluter ett flertal samarbeten mellan Härnösands Kommun, institutionerna EHB och DES på MIUN, Chalmers Industriteknik samt aktörer från näringsliv och civilsamhälle.
Budget
800 000 kr, 400 000 kr per part
Fakta
Projektperiod
201001-220131
Institutioner/avdelningar
Kommunsamverkan
Projektledare


Projektmedlemmar

