Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelsystem
Offentlig upphandling kan bidra till bl.a. folkhälsa och regional utveckling genom att öka andelen lokalt, hållbart livsmedel. Detta projekt förväntas besvara frågor kring juridiska och infrastrukturella hinder när det gäller att öka andelen lokalt producerade livsmedel i Härnösands kommun.
Vår mat och livsmedelsproduktion är av betydande vikt för ett hållbart samhälle. Regioner och kanske framför allt kommuner hanterar stora volymer av livsmedelsinköp och nationellt har fokus lagts på att se över det ekologiska sortimentet, men fortfarande finns mycket att göra vad gäller inköp av lokalt producerade livsmedel. All matproduktion innebär miljöbelastning och den är olika stor beroende på produktionsförutsättningarna. Ur ett globalt perspektiv har produktionen i Västernorrland ovanligt liten miljöpåverkan. Det betyder att det som inte produceras i länet med stor sannolikhet kommer att produceras någon annanstans med större klimatpåverkan. I Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi betonas vikten av att offentlig upphandling används som ett kraftfullt verktyg för att nå regionala hållbarhetsmål. Det långsiktiga målet med detta forskningsprojekt är att hitta en applicerbar modell för vad Härnösand kommun, och i förlängningen andra kommuner i Sverige, rent konkret kan göra för att öka andelen råvaruinköp från lokala livsmedelsproducenter – och genom detta minska sitt koldioxidavtryck, bidra till den lokala och nationella självförsörjnings-graden, öka andelen arbetstillfällen i glesbygd och arbeta mot måluppfyllnad i Agenda 2030.
Projektet förväntas ge svar på frågor så som:
- Vilka råvaror köps in idag och i vilka volymer?
- Hur ser transport- och logistikkedjan ut? Vem levererar, kan samma grossist leverera lokala produkter eller krävs en annan lösning?
- Hur stor andel av den inköpta volymen kan potentiellt produceras i Västernorrland? Och är det möjligt att ersätta icke-lokala råvaror mot lokalt producerade råvaror som har likvärdigt näringsinnehåll?
- Vad görs på andra orter för att använda lokal upphandling av livsmedel som ett redskap för omställningen mot hållbarhet? Vad kan vi lära av befintliga projekt och vilken kunskap finns färdig för oss att ta del av?
Projektledare

Projektmedlemmar


