Rättvisa tävlingar för sittande längdskidåkare – utveckling av klassificeringsgrunder genom forskning
Fortsatt forskning för rättvis klassificering inom para-nordisk skidsport. Fokus utökas till stående åkare och synnedsatta. Studien bygger på VM2023-data och sker i samverkan med FIS, VM2023, NVC, STRC och SenTIF, med stöd från bl.a. Enströms stiftelse.
Den paralympiska rörelsen strävar efter ett jämlikt samhälle där alla, oavsett funktionsnedsättning, har möjlighet att utöva idrott. Inom paraidrott sker klassificering för att skapa rättvisa tävlingsförhållanden, men systemet är inte fullständigt rättvist. Det finns behov av vetenskapligt underbyggda, evidensbaserade klassificeringssystem.
Utmaningar och forskningsområden:
Klassificering; idrottare delas in i klasser beroende på funktionsnivå, och tidskorrigeringsfaktorer används. Men dagens system har brister.
Technical Boosting; specialutrustning kan ge vissa fördelar, exempelvis lägre vikt vid benamputation. Detta behöver kvantifieras och kompenseras.
Homologisering av banor; banprofilen måste anpassas till olika typer av funktionsnedsättningar. Sittande åkare riskerar att tvingas stanna i branta backar. En förbättrad modell för homologisering föreslås.
Forskningsprojektets genomförande:
Projektet bygger på data från VM 2023 i Östersund med 211 individuella lopp. Mätningar inkluderar GPS-data, väder, hastighet och position. Modeller för att beräkna kraft och mekanisk effekt utvecklas och används för att analysera prestation kopplat till klassificering och utrustning.
Samarbeten: Projektet är ett samarbete mellan Mittuniversitetets STRC och NVC, Internationella Skidförbundet (FIS), SenTIF i Trondheim samt arrangörer av VM 2023.
Förväntade resultat: Nya metoder för klassificering och utrustningsutvärdering. Simuleringar av åktider och effekter av utrustningsförändringar. Identifiering av orättvisa bansektioner.
Vetenskapliga publikationer och underlag för nya regler inom klassificering och banutformning.
Långsiktiga mål: Projektet vill skapa mer rättvisa tävlingsförhållanden inom para-nordisk skidåkning, stärka forskningsprofilen inom parasport och lägga grunden för en större framtida satsning inom området.
Fakta
Projektperiod
240101-241231
Samarbetspartners
- SenTIF, NTNU
- FIS Snow Sports
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar
