DeHigh ‑ elektrifiering av arbetsfordon med lågvoltsteknik
Många arbetsfordon drivs av förbränningsmotorer, trots ökande krav på hållbarhet. DeHigh-projektet, ett samarbete mellan Mittuniversitetet, finska Oulu Universitet och Norges Arktiska Universitet i Tromsø, ska utveckla en säker och kostnadseffektiv metod för elektrifiering med 48V lågvoltsbatterier.
Elektrifiering av fordon är en viktig del av omställningen till en mer hållbar framtid, men traditionella högspänningslösningar är ofta dyra och komplicerade, vilket kan vara ett hinder för många små och medelstora företag.
DeHigh-projektet erbjuder en lösning genom utvecklingen av en 48V lågspänningsdrivlina som är både billigare och enklare att underhålla. Tekniken skulle kunna anpassas till olika typer av arbetsfordon, från skogsmaskiner till olika typer av båtar. Sådan teknik skulle också göra det lättare för små och medelstora företag att elektrifiera sina arbetsfordon utan att det medför orimliga kostnader.
I projektet ingår praktiska tester och simuleringar i verkliga arbetsmiljöer, inklusive de extrema väderförhållanden som kan förekomma i norra Europa. Genom att samarbeta med över 20 företag och utnyttja forskningsmiljöerna vid de deltagande universiteten kan tekniken utvecklas för att fungera under de specifika förutsättningar som olika branscher står inför.
Projektets mål:
DeHigh syftar till att skapa en design för lågvoltsdrivlinor som ska kunna reproduceras och är både kostnadseffektiva och enkla att implementera.
Målet är att:
- Öka säkerheten – lägre spänning innebär färre risker vid hantering och underhåll, vilket är särskilt viktigt för mindre företag som saknar expertkunskap.
- Sänk kostnaderna – jämfört med högvoltslösningar är lågvoltskomponenter billigare och enklare att producera, vilket gör det möjligt för fler företag att ta del av elektrifieringen.
- Främja flexibilitet i elektrifieringen – genom att möjliggöra utbytbara batterier och kortare drifttider kan företag anpassa lösningen till sina specifika behov.
Projektet innebär omfattande simuleringar, fordonstester i arktiska förhållanden och analys av hur drivlinor presterar under olika arbetscykler. För att sprida resultat och skapa långsiktig effekt kommer resultaten att presenteras genom seminarier, tekniska rapporter och kommunikationsevenemang.
Fakta
Projektperiod
250301-280228
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar




Finansiärer
