På väg mot dynamisk upphandling av lokala livsmedel?
Upphandling av livsmedel var temat för en workshop som forskningsprojektet ”Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems” arrangerade den 20 mars 2024 på Mittuniversitet i Östersund.
Workshopen samlade en bredd av personer från näringsliv, offentlig sektor och akademi, som arbetar med eller forskar om småskalig livsmedelsproduktion, lokala livsmedelssystem, entreprenörskap och landsbygdsutveckling.
På workshopen fick vi lyssna till en rad spännande presentationer om hållbar livsmedelsproduktion, offentlig gastronomi och det dynamiska inköpssystemet, DIS. Vi fick även höra om möjligheter och utmaningar vid upphandling av livsmedel inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU.
Workshopen spelades in och länk till klippet finns här
Wilhelm Skoglund, Lektor på Mittuniversitetet, hälsade välkomna och presenterade projektet ”Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems”. Från projektet fick vi även höra om och diskutera en enkät om entreprenörskap i livsmedelsproduktion; ett samtal som leddes av Beate Stålsett, Doktorand vid Mittuniverstetet.
Första inbjudna talaren ut var Marie Sjölin, Landsbygdsutvecklare på Torsta AB. Hon berättade om Torstas uppdrag, hållbar livsmedelsproduktion och offentlig gastronomi. ‘Offentlig Gastronomi och Beredskap’ är namnet på ett nätverk som verkar för att råvaror ska komma till sin rätt i köken. En nyckel i det arbetet är att höja yrkesstolthet såväl som kunskap och motivation i köken. Centralt för att få till en förändring är också att jobba med mat och måltider i sin helhet, och förmedla de mervärden som finns i det lokala.
Marie Sjölin, Landsbygdsutvecklare, Torsta AB.
Marie Sjölin berättade också om Torstas arbete med det dynamiska inköpssystemet (DIS) med fokus på att marknadsföra verktyget mot producenter och visa på möjligheterna med systemet. I en kort film fick vi höra Maria Hildingsson från Bue Gård berätta om sina erfarenheter av DIS. Från att se krångligt ut i början, och kännas lite formellt, stelt och ‘upphandlingstråkigt’, var det betydligt lättare efter att alla formulär var ifyllda, sa hon:
“Efter att ha fyllt i de där formulären, då har man ju med människor att göra. Då är det som vilken försäljning som helst. Då ringer de från köket och säger, har ni 10 kilo färs till nästa fredag? Jajamen, jag kommer med det. Så är det inte konstigare än så.”
Vi fick sedan höra från Gustaf Danielsson, Chef på Upphandlingskontoret i Östersunds kommun, som berättade om DIS och lyfte möjligheter och utmaningar vid upphandling av livsmedel. Han berättade att idén till det dynamiska inköpssystemet föddes ur en vilja att få in små företag i upphandlingsförfaranden och nå ut till leverantörer i Jämtland. DIS är anpassad även till dem som till exempel inte har resurser att leverera 12 månader om året. Det dynamiska inköpssystemet är relativt nytt, och leverantörer kan anmäla sig löpande.
En utmaning kopplat till upphandling, DIS och livsmedel är tid: för leverantörerna att gå från produktion till att sitta vid datorn. En annan utmaning är låg kunskap hos leverantörer och beställare om vad DIS betyder. Gustaf Danielsson och hans kollegor jobbar aktivt med att utbilda i och berätta om DIS, i anbudsskolor och webinarier. Upphandlingskontoret kommunicerar också via LinkedIn, om nya avtal, träffar, med mera. https://www.linkedin.com/company/upphandlingskontoret/
Gustaf Danielsson, Chef, Upphandlingskontoret, Östersunds kommun.
Eva Lindahl-Toftegaard, Universitetslärare i juridik vid Mittuniversitetet, med särskilt fokus på upphandling, pratade sedan om möjligheter till upphandling av livsmedel inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU. Ur ett legalt perspektiv berättade hon om regleverk, processer och krav i upphandlingar av livsmedel, med fokus på små- och medelstora företag. Eva Lindahl-Toftegaard påminde oss om att tre miljoner måltider upphandlas till vård, skola och omsorg i Sverige varje år. Det finns också politiska ambitioner att öka andelen ekologisk, hållbar och närproducerad mat. Samtidigt bör vi från ett legalt perspektiv undvika att prata om lokalt- eller närproducerat, eftersom EU-rätten – som går före svensk rätt – betonar likabehandling av leverantörer på en europeisk marknad.
Eva Lindahl-Toftegaard, Universitetslärare i juridik, Mittuniversitetet.
Karin Ernehed, Landsbygdsutvecklare på Östersunds kommun, deltog på workshopen och tyckte att den framför allt gav möjligheter till samverkan:
“Det var jättebra att få sitta vid samma bord som flera olika aktörer som jobbar med de här frågorna, och få chans att prata med fler som också har en massa tankar kring upphandling, DIS och lokala livsmedel; aktörer som jag vanligtvis inte träffar runt samma bord – både producenter och andra organisationer.”
Karin Ernehed
Magnus Larserud, Potatisproducent, Stocke gård, deltog också på workshopen. Han berättade bland annat om de utmaningar han ser när det kommer till upphandling av livsmedel, vilket främst handlar om volymer, pris och frakter. Magnus Larserud menade också att huruvida regelverk och verktyg kring upphandling är gynnsamma för livsmedelsproducenter hänger nära ihop med om det finns en politisk vilja.
Magnus Larserud
En annan workshopdeltagare, Ing-Marie Jirhed, Projektledare Företagare på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), delade också med sig av tankar kring utmaningar när det kommer till upphandling av livsmedel:
“Det som jag ser som en utmaning är att de som ska upphandla mat också ser att det är en affärsmöjlighet för länet, och att vi har en stor utvecklingspotential: att det kan leda till fler affärer i vårt län och utveckling av livsmedelsproduktionen.”
Ing-Marie Jirhed
Johan Vikström, Potatisproducent, Grimnäs potatis, deltog också på workshopen, och gav uttryck för att det blivit lättare med upphandling. Han ser en positiv utveckling där man från Upphandlingskontoret och beställare blivit mer medvetna om att man kan plocka ur vissa produkter och upphandla dem separat:
”Och det kommer bli bättre med DIS-hanteringen; att man kan upphandla mer små och leverantörsanpassade volymer och produkter.”
Johan Vikström