Föräldrabyrån ‑ utvärdering och utveckling av metod och material för föräldrautbildning
Vid föräldrabyrån i Örnsköldsvik erbjuds utbildning till föräldrar med barn i skolfrånvaro. Projektet syftar till att utvärdera och utveckla material och metod som används vid utbildningarna, samt att samla in och analysera empiri, från intervjuer med föräldrar och verksamma vid föräldrabyrån.
Detta är ett projekt i samverkan med Örnsköldsviks kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Deltagare från Örnsköldsviks kommun: Maria Ingelsson, Eva Sahlin, Erik Karlsson, Sara Söderlund och Marie-Therese Jonsson
Projektets totala beviljade finansiering från samverkansavtalet: 269 884 SEK varav Örnsköldsviks kommun 134 942 SEK.
Projektbeskrivning
Långvarig problematisk skolfrånvaro är ett eskalerande problem i svensk skola och vårdnadshavare spelar en stor roll i det förebyggande arbetet. I detta projekt studeras Föräldrabyrån i Örnsköldsviks kommun och därmed är just vårdnadshavarna i fokus. Projektet har två syften, det ena är att utvärdera och utveckla det material och den metod för utbildning av föräldrar/vårdnadshavare till elever i skolfrånvaro, som bedrivs vid föräldrabyrån. På Föräldrabyrån arbetar socionomer och psykologer tillsammans för en bred kompetens kring familjeliv och skola. Det andra syftet handlar om att samla in och analysera empiri från vårdnadshavare med elever i skolfrånvaro och därigenom bidra med deras perspektiv på att vara vårdnadshavare till barn i skolfrånvaro. Forskningen kommer att bidra med kunskaper om hur det skolnärvarofrämjande arbetet kan bedrivas i kommunen allmänt och vid föräldrabyrån mer specifikt och hur olika inblandade funktioner och personer på bästa sätt kan nyttja sina olika kompetenser för att skapa en hållbar och holistisk verksamhet med fokus på skolnärvaro. Ett av målen med projektet är att kunna sprida och dela arbetsmetoden och materialet till andra kommuner i regionen och nationellt. Genom empiriska studier kommer vi att ta fram och analysera empiriska data om vårdnadshavares uppfattningar om skolfrånvaro och sprida resultaten vidare både internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. Resultaten kommer att publiceras i vetenskapliga artiklar.
Fakta
Projektperiod
250201-251231
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar





