Goda affärer genom goda samarbeten
Under 2023 och 2024 samarbetade Mittuniversitetet tillsammans med Torsta och Eldrimner i projektet ”Goda affärer genom goda samarbeten”.
Projektet syftade till att bidra till skapandet av nya arbetstillfällen på landsbygden genom nya samarbeten och med ett särskilt fokus på ökade förädlingsprocesser. Det innefattade bland annat ett food hackathon kring förädling av restflöden där studenter från både ekonom- och ekoingenjörsprogram vid Mittuniversitetet deltog i att presentera innovativa idéer. Genom projektet fick också Mittuniversitetets studenter delta i workshops kring beredskap och ta del av gästföreläsningar som bland annat inkluderande företagscoachning av landsbygdsföretag.
Projektet innefattade också ett flertal studiebesök hos och samtal med landsbygdsföretag i länet där representanter för Mittuniversitetet, Torsta och Eldrimner fick möjligheter att ta del av de utmaningar som bland annat fiskeodlingar och småskaliga bryggerier står inför. Därtill kunde projektet på flera lyckade sätt samarbeta med aktörer i andra livsmedelsprojekt på Mittuniversitetet, däribland Mid Sweden Craft Brewing Lab och det Kampradstiftelsefinansierade projektet Enhancing entrepreneurship in rural areas through local food systems.
För Mittuniversitetets deltagande har projektet skapat en värdefull grund för kunskapsutveckling kring företagande på landsbygd och Mittuniversitetets vidare satsning inom livsmedel, liksom vidare samarbete mellan aktörer som arbetar med kunskap kring länets livsmedelssystem. Inom projektets ramar nåddes också ett stort antal företag, bland annat genom coachande samtal med cirka 30 företag och nära 50 som deltagit i kunskapande kring utveckling av cirkulära synergier.
Läs mer om projektet Goda affärer genom goda samarbeten på Torstas webb
Läs mer om projektet Gastronomi, kulturarv och entreprenorskap inom turism
Fakta
Projektperiod
230401-241231
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare

Projektmedlemmar


