MEQAL – Upptäck metanläckor med ny teknik
Utsläpp av växthusgasen metan är svårupptäckta. MEQAL forskar på hur sensorteknik och drönarmätningar ska kunna användas för att upptäcka läckor vid återvinningsstationer och andra utsläppskällor. Projektet drivs av Mittuniversitetet, Universitetet i Oulu och Lapplands Universitet.
Metan är en av de mest kraftfulla växthusgaserna och har en betydligt större uppvärmningseffekt än koldioxid på kort sikt. Trots detta är det ofta svårt att upptäcka metanutsläpp och bedöma hur stora de är, vilket gör det svårt att vidta rätt och effektiva åtgärder. Oavsiktliga metanläckor kan komma från olika källor som avfallsdeponier, våtmarker och jordbruksanläggningar.
Varför behövs projektet?
För att minska klimatpåverkan krävs bättre metoder för att identifiera och mäta metanutsläpp i realtid. Projektet MEQAL ska undersöka hur man genom att använda sensorer och drönare kan bidra till mer exakta mätningar och snabbare insatser, så att utsläppen av metangas kan minska på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. Projektet har också som syfte att bidra till tvärvetenskaplig forskning och samarbete mellan akademi, industri och myndigheter för att utveckla innovativa lösningar som kan övervaka och förhindra metanutsläpp.
Projektets mål
- Utveckla och testa sensorer för att spåra metanutsläpp genom mer precisa och känsliga sensorer.
- Använda drönarteknik för att kartlägga utsläppsområden.
- Skapa metoder för snabb och effektiv identifiering av läckor genom att utveckla algoritmer och analysverktyg som gör det möjligt att snabbt lokalisera metanutsläpp.
- Bidra till minskade metanutsläpp och hållbar utveckling genom stöd till beslutsfattare, företag och forskare.
- Främja internationellt samarbete och innovation genom att stärka samarbetet mellan forskningsinstitutioner, industri och myndigheter för att utveckla nya lösningar för metanövervakning.
Fakta
Projektperiod
250301-280229
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar

