Rening av material och vattenmiljöer från PFAS med hjälp av oönskat torvavfall och mikrober
Projektet undersöker hållbara och cirkulära sätt att nyttja överblivet torvmaterial.
Östersunds kommun vill bli bättre på att ta tillvara den torv som plockas upp vid nybyggnationer, vägbyggen mm. Torv är ett fossilt material och idag hamnar den torv som blir ett oönskat avfall vid projektering av Östersunds kommuns mark på deponi.
Syftet med projektet är att den torv som nu är ett avfall i stället bör ses som en resurs med förädlingsmöjligheter vilket kan bidra till en mer cirkulär behandling av materialet samtidigt som en förädling kan ge en intäkt till kommunen i stället för att vara en kostnad.
Den oönskade men upptagna torven kommer att undersökas av forskare på Mittuniversitetet som ett råvarualternativ för framställning av kollagrande material samt för att ta hand om ett av det moderna samhällets stora problem med PFAS som finns i många produkter, material och utsläpp i dag. Det finns därför även ett miljöincitament för att använda den deponerade torven till något nyttigt som exempelvis att anrika PFAS från förorenade vattenmiljöer. Projektet vill dessutom undersöka om det är möjligt att nyttja de mikroorganismer som finns i torven eller från den omgivande naturen i stort för att bryta ner och oskadliggöra dessa PFAS-gifter.
Fakta
Projektperiod
250401-251231
Samarbetspartners
- Östersunds kommun
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar

