Clara Climent forskar om tillgänglighet inom bergssporter
Clara Climent är doktorand från Spanien, på besök på Mittuniversitetet. Hennes forskargrupp arbetar för ett bättre och rättvisare samhälle och fokuserar främst på bergssporter och inkluderande aktiviteter i naturen.
Om forskargruppens arbete
Forskargruppen har sedan 2015 arbetat tillsammans för att bidra till ett bättre och rättvisare samhälle genom forskning och praktiska åtgärder, med fokus främst inom bergssporter och inkluderande aktiviteter i naturen. De har utfört olika projekt, utbildningar och samarbeten för att främja bergssporter för personer med olika funktionsnedsättningar. Genom publikationer och evenemang har de bidragit till kunskap om inkluderande naturupplevelser. Universidad Católica de Valencia (UCV) som de tillhör, fokuserar på att främja inkluderande aktiviteter och forskning inom bergssporter genom sin långa historia av engagemang inom området.
Ett av gruppens framgångsrika projekt har varit en utbildning av bergsguider för personer med funktionsnedsättning, vilket har öppnat upp möjligheter för fler att delta i bergssporter. Dessutom har de organiserat internationella kongresser om inkluderande bergssporter och lyckats få finansiering från olika aktörer för sina samarbeten och projekt. De har som framtidsplan att fortsätta med forskning och evenemang inom inkluderande aktiviteter i naturen.
Universell utformning
Universell utformning nämns löpande under samtalet med Clara. Det beskrivs som en designfilosofi för att skapa produkter, miljöer, tjänster och system som är användbara och tillgängliga för alla människor, oavsett ålder, förmåga eller funktionshinder. Tanken är att skapa en inkluderande och tillgänglig samhällsmiljö även vid friluftsupplevelser i bergsmiljö (vertikala landskap) där alla kan delta och använda sig av olika resurser och tjänster på lika villkor. Genom att använda principerna för universell utformning i mer avlägsen natur ökar tillgänglighet för alla personer.
Principer för universell utformning som Clara lyfter fram
- Användbarhet: Produkter och miljöer bör vara användbara för så många människor som möjligt, oavsett deras fysiska eller kognitiva förmågor.
- Tillgänglighet: Designen bör vara tillgänglig för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, inklusive syn-, hörsel-, rörelse- och kognitiva funktionsnedsättningar.
- Flexibilitet: Produkter och miljöer bör vara flexibla och anpassningsbara för att möta olika individuella behov och preferenser.
- Enkelhet och tydlighet: Designen bör vara enkel och tydlig för att underlätta för alla användare, inklusive personer med kognitiva eller kommunikativa funktionsnedsättningar.
- Säkerhet: Produkter och miljöer bör vara säkra att använda för alla människor, oavsett deras förmåga eller funktionsnedsättning.
Exempel på universellt utformade produkter och miljöer
- Ramper vid ingångar för att underlätta för rullstolsanvändare.
- Teckenspråkstolkning vid offentliga evenemang för personer med hörselnedsättning.
- Väl upplysta och tydligt skyltade utrymmen för att underlätta för personer med synnedsättning.