Ny artikel om planering och förvaltning
Forskarna Sandra Wall-Reinius och Rosemarie Ankre har fått en ny vetenskaplig artikel publicerad inom projektet. I den identifierar de sex kategorier av utmaningar som finns i planering och förvaltning av friluftslandskapet i relation till tillgänglighet och deltagande.
Den nya artikeln ”Nature for everyone? Planning perspectives on accessibility, disability and participation in the Swedish outdoors” har blivit publicerad i Planning Practice & Research – en journal som riktar sig till akademiker, yrkesverksamma och studenter inom fysisk planering. I artikeln lyfter forskarna Sandra Wall-Reinius och Rosemarie Anke, som är verksamma inom projektet, hur tillgänglighet och social inkludering kan förbättras genom planering och förvaltning för att främja hälsa genom lika tillgång till naturen.
För äldre personer och personer med funktionsnedsättningar kan det vara svårt att delta i rekreation på grund av otillgänglig natur. Det kan leda till exkludering från utomhusupplevelser och hälsofördelar. Bristen på tillgänglighet är ett hinder för att delta i utomhusaktiviteter på lika villkor och därför är naturbaserade lösningar för livskvalitet avgörande.
– Vi har intervjuat representanter från svenska kommuner och länsstyrelser och även från intresseorganisationer för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Genom det har vi kunnat identifiera ett antal utmaningar i planering och förvaltning av friluftslandskapet i relation till tillgänglighet och deltagande, berättar Rosemarie Ankre.
Sex kategorier av utmaningar
Utifrån resultaten kunde forskarna urskilja följande sex kategorier av utmaningar inom planering och förvaltning av tillgänglig natur:
- Bristen på ekonomiska resurser är en stor svårighet i förvaltningen av naturområden.
- En annan utmaning är begränsad kunskap om människors preferenser och behov vid besök i naturen.
- Dessutom är bristfälligt deltagande och representation från olika grupper i samhället inom planering och förvaltning en utmaning.
- Vidare utgör avsaknaden av en gemensam konceptuell förståelse av 'tillgänglighet' en utmaning i planeringspraxis.
- Svag samverkan mellan intressenter, inklusive intern samverkan inom myndigheter ansvariga för fysisk planering och förvaltning förhindrar framgångsrikt arbete med att göra naturen mer tillgänglig.
- Slutligen är urban förtätning som leder till kompakta städer med minskad tillgång till natur ett av de grundläggande problemen med samtida urbana planeringsideal.
Slutsatserna som dras i studien är viktiga för framtida arbete och implementering och bidrar till förståelsen av tillgänglighet genom att undersöka erfarenheter och uppfattningar hos de som praktiskt arbetar med dessa frågor, samt hur de tillämpar begreppet tillgänglighet i sitt arbete.