Upplevelser av politisk diskriminering och möjligheter till samiskt inflytande på kommunal nivå
Jämlikhet är ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling, där alla oavsett t ex etnicitet, kön och klass, ska inkluderas i det sociala och politiska livet. Samtidigt vet vi att det råder ojämlikhet i fråga om politiskt deltagande bland olika sociala grupper i alla demokratiska samhällen.
Traditionella teorier om vad som påverkar politiskt deltagande på individnivå förklarar dessa ojämlikheter i två faktorer: resurser, t ex inkomst och utbildning, och motivation, t ex politiskt intresse och känslan av röstplikt. Med en växande del av väljarkåren född utomlands och närnationella minoriteter i ökad grad kräver inflytande och självstyre, har ytterligare variabler behövts för att kunna förklara politiskt deltagande inom etniska grupper. Tre faktorer antas vara särskilt viktiga i detta sammanhang: upplevelser av diskriminering; självidentifikation, dvs om en person identifierar sig med sin etniska grupp, med majoritetssamhället eller har en dubbel identitet; och social integration, i majoritetssamhället eller i den egna gruppen.
Effekterna av dessa olika faktorer är dock oklara och de samvarierar på olika sätt. Det finns således ett behov av ytterligare kunskaper om dessa faktorers förklaringskraft för att säkerställa alla gruppers jämlika inkludering – politiskt och socialt – i samhället.
Syfte och mål
- att på en övergripande nationell nivå analysera eventuella samband mellan upplevelser av politisk diskriminering, självidentifikation och politisk inkludering bland samerna i Sverige
- att genom en fördjupad undersökning på kommunal nivå analysera upplevelser av politisk diskriminering och möjligheter till politiskt inflytande bland samer.
Projektets forskningsfrågor
Hur påverkar uppfattningar om politisk diskriminering, självidentifikation och social integration det politiska deltagandet i det samiska samhället och majoritetssamhället? Hur uppfattas möjligheterna till politiskt inflytande på kommunal nivå och finns det upplevelser av politisk diskriminering?
Projektet har två delar.
- Dels en väljarundersökning med tre distinkta men närbesläktade delstudier:
- att analysera uppfattningar om diskriminering bland de samiska väljarna i Sverige
- att förklara politiskt deltagande bland de samiska väljarna på individnivå – både i det samiska samhället och i majoritetssamhället – med särskilt fokus på diskriminering, självidentifikation och social integration
- att analysera hur diskriminering, självidentifikation och social integration påverkar politiska attityder i fyra frågor centrala i det samiska samhället: självbestämmande, rätten till mark och vatten, kriterierna för att få registrera sig i den samiska röstlängden (medlemskap i gruppen), och institutionellt förtroende.
- att genom en fördjupad intervjuundersökning på kommunal nivå analysera upplevelser av politisk diskriminering och möjligheter till politiskt inflytande bland samer.
Fakta
Projektperiod
250501-270630
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar
