Innehåll på sidan
Har du en läsnedsättning som påverkar dina studier? Då kan du ha rätt att få din obligatoriska kurslitteratur i anpassad form som talbok, punktskrift eller e-text.
Anpassad litteratur tillhandahålls av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och finns i det digitala biblioteket Legimus.
Vad är en talbok?
En talbok är en inläst, fullständig version av en utgiven bok. Det är reglerat i upphovsrättslagen att talböcker är tillgängliga endast för personer med en läsnedsättning som beror på en funktionsnedsättning av något slag.
Vem får låna talböcker?
Personer som har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning kan få tillgång till Legimus.
Läs om vem som får låna talböcker hos Myndigheten för tillgängliga medier.
Hur går det till att ansöka om Legimus?
Här kan du ansöka om talböcker. Vi kommer att ställa frågor om din läsnedsättning för att se om du har rätt till Legimus. Om du uppfyller kraven skapar vi ett konto och visar hur Legimus fungerar.
Du som redan har ett konto i Legimus
Kontakta oss på biblioteket@miun.se så hjälper vi dig att flytta ditt konto till Mittuniversitetets bibliotek.
Beställ talböcker som inte finns inlästa
Om du behöver en obligatorisk kursbok som inte finns inläst i Legimus kan du beställa en inläsning av talbok. Det tar 6 – 12 veckor så du behöver vara ute i god tid. Beställ inläsning av talbok
Ladda ner talsyntesen TorTalk
Som student vid Mittuniversitetet kan du ladda ner talsyntesen TorTalk. Den fungerar både på PC och Mac-dator och kan läsa upp alla typer av digitala texter, såsom e-böcker, PDF-filer och inskannad text. Markera bara texten på skärmen så läser TorTalk upp den för dig. Ladda ner TorTalk
Samordnare
Om du har en funktionsnedsättning kan du få hjälp av Mittuniversitetet med till exempel anteckningshjälp, tekniska hjälpmedel och längre tid på tentamen. För detta behöver du kontakta en samordnare. Varje campusort har en sådan, se Mittuniversitetets sida om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning.
Kontakta biblioteket
