Hysch‑hysch när populär knöl testas i ny studie

Fre 31 jan. 2025 07:30

Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.

Man håller upp två potatisar
Henrik Haller är forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet och söker nu ett 50-tal potatistestare. Foto: Ronney Wickzell.

− Ja, vi söker just nu ett femtiotal frivilliga potatistestare som var och en får med sig två kilo potatis hem. Vi skickar också med dem ett antal enkätfrågor som de ska besvara när de sedan tillagar och äter potatisen. Vi avslöjar inte vilken typ av potatis de får testa och det kanske kan tyckas märkligt med hemlighetsmakeriet, men vi vill undvika att påverka testpersonernas upplevelse av den potatis de äter, säger Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.

En hand håller en potatisStudien som ska genomföras är en del av en större studie vars syfte är att utvärdera metoder att odla potatis utan bekämpningsmedel. Potatis är idag en av de grödor som besprutas mest, framför allt för att bekämpa potatisbladmögel. Inom konventionell odling är det vanligt att potatis besprutas med ett tiotal preparat vid 8–10 tillfällen under en säsong. 

− All potatis som ska testas i vår studie håller marknadsmässig kvalitet och uppfyller EU:s handelsnormer. Potatisen är odlad genom ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Lunds universitet och Hushållningssällskapet. Just den här delstudien syftar till att testa hur benägna konsumenter är att acceptera nya potatissorter, säger Henrik Haller. 

Potatis i brun pappkassePotatistesterna kommer att genomföras under våren och resultaten av delstudien kommer att kunna presenteras senare under året. 

− Om man blir nyfiken och vill medverka som potatistestare är det bara att kontakta mig. Den insats man gör kan komma att göra avtryck på våra middagsbord i framtiden och vi vill ha ett så brett urval av testpersoner som möjligt. Det finns säkert de som redan nu är nyfikna på vilka resultat vi kan förvänta oss, eller andra detaljer kring testerna, men sådana frågor tänker vi inte besvara nu. Allt för att påverka testpersonerna så lite som möjligt inför ätandet, säger Henrik Haller. 

Kontaktperson:

Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, henrik.haller@miun.se, 072-581 61 36 


Sidan uppdaterades 2025-02-03