Unik utbildning rustar rektorer för krishantering
Mittuniversitetet erbjuder en unik uppdragsutbildning för erfarna rektorer – "Att leda i kris". Kursen, som är den enda i sitt slag i Sverige, fokuserar på att planera inför, leda under och utvärdera krissituationer och utbildningen hamnade i fokus efter skolskjutningen i Örebro.
Kan du berätta mer om kursen Att leda i kris?
- Kursen Att leda i kris 7,5hp är en uppdragsutbildning via Skolverket för erfarna rektorer som ges av Mittuniversitetet i samverkan med Försvarshögskolan och RCR Simulation Lab. Kursen är den enda i sitt slag och har attraherat många sökanden. Jag är kursansvarig lärare och samarbetar med universitetslektor Monica Sjöstrand och professor Aida Alvinius, Försvarshögskolan. Utöver det så har vi professor Erna Danielsson från RCR som gästföreläsare, och en sjukhuspräst med lång erfarenhet av barn och unga i sorg, Rädda Barnen, Myndigheten för Psykologiskt Försvar, Urban Fröberg, en fd rektor och militär med mycket erfarenhet av kriskommunikation som inbjudna föreläsare, samt en fd rektor med stor erfarenhet av att ha varit med om många kriser under sin tid som rektor, säger Susanne Sahlin, kursansvarig lärare.
Kan du berätta om den kursträff ni nyligen hade?
- Det har varit en mycket omtumlande tid med anledning av den oerhört tragiska händelsen i Örebro. Det påverkade oss alla på plats och vi gav särskilt utrymme för samtal om det under veckan. Vi har alltså haft kursträff i Östersund i 2,5 dag där fokus varit på den akuta fasen av en kris och innehållet har fokuserat på föreläsningar och aktivt arbete om ”I händelse av höjd beredskap”, vår egen forskning om rektorers copingstrategier, kriskommunikation och så har vi haft Myndigheten för Psykologiskt Försvar på plats för föreläsning och workshop. Resten av tiden har ägnats åt att öva olika scenarier och krisövningar uppe i RCR-labbet på campus samt genomföra de krisövningar som rektorerna själva fått utveckla. På så sätt har vi tillsammans skapat en bank av övningar som rektorerna kan dela och öva med sin personal i sina egna verksamheter, säger Susanne Sahlin.
Hur påverkades kursträffen och deltagarna av att det sammanföll med den tragiska skolskjutningen i Örebro?
- Vi blev oerhört berörda både som lärare och deltagare och vi gav utrymme för samtal om det, höll en gemensam tyst minut inledningsvis på morgonen och vi gav också deltagarna möjlighet att välja huruvida de kände att de ville avstå några av krisövningarna i labbet, säger Susanne Sahlin.
Vi har fått oerhört mycket positiv feedback om både kursen och vikten av att den finns. Behovet är stort. I dagsläget finns ingen annan utbildning i Sverige som motsvarar denna.
Det är andra omgången ni genomför kursen, vilken feedback får ni av deltagarna?
- Vi har fått oerhört mycket positiv feedback om både kursen och vikten av att den finns. Behovet är stort. I dagsläget finns ingen annan utbildning i Sverige som motsvarar denna. Det statliga Rektorsprogrammet som Mittuniversitetet också ger är obligatoriskt för nya rektorer men i dagsläget finns inget innehåll som fokuserar på att leda i kris, säger Susanne Sahlin.