Banbrytande projekt bygger framtidens elbil utan klimatavtryck
Mittuniversitetet går in i projektet Mission 0 House, ett samarbete mellan företag och lärosäten för att eliminera växthusgasutsläppen vid tillverkning av en elbil. Tillsammans med företag som Polestar, Sekab och Borgstena ska material och tillverkningsprocesser utvecklas med noll koldioxidutsläpp.
– Det är ett unikt samarbete mellan forskare och experter inom industrin, och vi ser fram emot att få bidra med vår forskning. Det är ett arbetssätt som har fokus på att utveckla nytt – nya produkter och processer – som banar väg för omvälvande metoder att tillverka bilar och så klart många andra produkter i framtiden. Allt med siktet inställt på nollutsläpp av växthusgaser, berättar Magnus Norgren, professor i kemiteknik på Mittuniversitetet som deltar i projektet.
Tillsammans med finansiering från flera ledande företag och beviljade anslag från KK-stiftelsen på 50 miljoner kronor, uppgår den totala budgeten till 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Mission 0 House, som leds av Polestar och Lindholmen Science Park, startade som pilotprojekt 2024. Tillsammans med Mittuniversitetet ansluter också Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Jönköpings universitet och Karlstads universitet till samarbetet. Lärosätena kommer att bidra med vetenskaplig expertis och anställer tillsammans totalt 10 nya postdoktorer som tillsammans med seniora forskare ska bedriva forskning.
Företag som Borgstena, Polestar, Sekab och SSAB representerar en bred industriell kompetens inom fordons-, textil-, kemikalie- och stålindustrin. Deras engagemang i Mission 0 House garanterar att forskningen är relevant för verkliga utmaningar och kan implementeras effektivt i industrin.
– Mittuniversitetet har en lång erfarenhet av att bedriva forskning i samarbete med näringslivet och den kan vi ta med oss in i det här arbetet. Vi ser att vår spets inom forskningen, att utveckla hållbara material med cellulosa som grund är ett viktigt bidrag, konstaterar Magnus Norgren.
En av de unika aspekterna med Mission 0 House är att forskare och företrädare från industrin kommer att tillbringa en stor del av tiden på samma plats och arbeta sida vid sida. Detta skapar en dynamisk miljö där experter från olika discipliner kan mötas och arbeta tillsammans.
Ambitionen är att utöka Mission 0 House till att omfatta 75 forskare och ingenjörer. Fler företag, universitet och finansiärer uppmuntras att ansluta sig till initiativet för att bidra till en fossilfri framtid med moderna material.
Om Mission 0 House:
Mission 0 House startade som ett initiativ av Polestar 2022. Under 2023 genomförde Polestar och Lindholmen en teoretisk förstudie med stöd av Vinnova som resulterade i en pilotfas under 2024. Piloten inkluderade flera industripartners och universitet som bidrog med ingenjörer, masterstudenter och en postdoktor. Pilotfasen finansierades av industripartners, Vinnova och Västra Götalandsregionen.
Med start i början av 2025 utvecklas Mission 0 House nu till en plats där forskare och ingenjörer möts och arbetar tillsammans under ett tak med den gemensamma uppgiften att eliminera växthusgaser från materialtillverkning och produkter.
Kontakt
