Mittuniversitetet startar basår – i Åre, Strömsund, Ånge och Hudiksvall
På måndag öppnar ansökan till ett nytt behörighetsgivande program. Det decentraliserade basåret ger blivande studenter i Åre, Strömsund, Ånge och Hudiksvall en unik möjlighet att läsa in behörighet för tekniska och naturvetenskapliga universitetsutbildningar utan att behöva flytta.
Det decentraliserade basåret skiljer sig från det traditionella basåret genom att undervisningen sker på lokala lärcentra i de fyra orterna, istället för på Mittuniversitetets campus i Östersund eller Sundsvall. Studenterna samlas på sitt lärcentrum för föreläsningar som live-streamas från Mittuniversitetet. De arbetar med övningar i grupp och får stöd av lärare och mentorer.
Platsgaranti och goda jobbmöjligheter
Programmet ger studenter behörighet att söka vidare till natur- och teknikutbildningar på Mittuniversitetet. Till flera av dessa utbildningar, exempelvis ingenjörsutbildningar inom energi-, automations- och byggteknik, erbjuds dessutom platsgaranti. Det innebär att de som klarar basåret är garanterade en plats på sitt valda program. Flera av dessa program går även att läsa på distans.
– På fyra år kan du ha en helt ny utbildning, med goda jobbmöjligheter, utan att behöva flytta, säger Jennie Sandström, programansvarig för decentraliserat basår.
För många innebär detta en möjlighet att kompetensväxla eller vidareutbilda sig utan att lämna sin hemort. För andra kan det vara ett första steg mot att sedan flytta till en campusort för fortsatta studier. Basåret ger inte bara behörighet, utan även en stark grund för vidare studier och en bättre chans att lyckas inom sitt framtida yrkesval.
En möjlighet för både studenter och lokalsamhället
Gunilla Svensson, enhetschef på Lärcentra i Hudiksvall, ser stora fördelar med att Hudiksvall och de andra orterna nu kan erbjuda denna utbildning:
– Vi hoppas kunna locka fler att välja de utbildningar som har garantiplatser på Mittuniversitetet och som samtidigt matchar efterfrågan på kompetens i vårt lokala arbetsliv. Basåret blir ytterligare en utbildningsform som vi nu kan erbjuda på våra lärcentra, vilket innebär att fler kan studera på universitetsnivå utan att behöva lämna sin hemort, säger hon.
Samarbetet mellan Mittuniversitetet och de lokala lärcentra har redan lett till att fler distansstudenter väljer att använda sig av lärcentras resurser. Det decentraliserade basåret blir nu ett naturligt nästa steg för att stärka tillgången till högre utbildning i mellannorrland.
– För den som är intresserad av en aktiv fritid är ju Åre ett ypperligt alternativ till studieort. Vi har redan sjuksköterskeutbildningen som decentraliserad utbildning här och det här är ännu ett viktigt steg för att stärka utbildningsmöjligheterna i regionen, säger Ola Rockberg, utbildningskoordinator på Campus Åre.
Anmälan öppnar 17 mars
Programmet, med start hösten 2025, passar både unga som vill läsa vidare direkt efter gymnasiet och vuxna som vill byta karriär eller bredda sin kompetens.
Anmälan till programmet öppnar den 17 mars. Mer information finns på Mittuniversitetets webbplats.
För mer information, kontakta:
Jennie Sandström, programansvarig decentraliserat basår, Mittuniversitetet 010-1428564, jennie.sandstrom@miun.se
Gunilla Svensson, enhetschef, Lärcentra Hudiksvall 076-1347593, gunilla.svensson@hudiksvall.se
Ola Rockberg, utbildningskoordinator, Campus Åre 070-5456188, ola.rockberg@are.se
Karin Lundberg, verksamhetschef, Lärcentrum i Ånge 070-191 33 17, karin.lundberg@ange.se
Heidi Sundelin, biträdande rektor, Lärcentrum i Strömsund 0670-161 81, heidi.sundelin@stromsund.se