Nytt samarbete ska stärka lärarutbildningar i norra Sverige

Tis 25 mars 2025 09:48

Ett bredare utbud av ämnen för studenter, bättre lärmiljöer och ett gemensamt ansvar för kompetensförsörjning av lärare och förskollärare i norra Sverige. Det är några av de fördelar som ett nytt samarbete mellan fem lärosäten i norr väntas medföra.

alt=””

För att säkerställa kompetensförsörjningen av behöriga lärare och förskollärare i skolor och förskolor i norra Sverige, och skapa bättre förutsättningar för attraktiva lärarutbildningar av hög kvalitet, har de fem lärosätena Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna ingått en avsiktsförklaring om att samarbeta kring lärar- och förskollärarutbildning. 

– Samverkan är avgörande för att vi långsiktigt ska kunna erbjuda utbildningar av hög kvalitet och samtidigt tillvarata den samlade kompetensen och utbildningsutbudet vid de deltagande lärosätena. Det är också en nödvändighet för att vi ska kunna upprätthålla lärarutbildningar inom vissa ämnen eller program där studentgruppernas storlek är kritiskt små, säger Marie Häggström, vicerektor för utbildningsfrågor vid Mittuniversitetet.

– Genom att samarbeta kring de olika lärarutbildningsprogrammen kan vi skapa utbildningar som är attraktiva för studenter och som bidrar till kompetensförsörjningen i vår region, Lena Ivarsson, samordnare för lärarutbildningarna vid Mittuniversitetet.

Lärosätena i norr har liksom många andra lärosäten i landet svårt att fylla sina utbildningsplatser. I avsiktsförklaringen som ligger till grund för samarbetet mellan lärosätena framgår att man vill kunna erbjuda ett större utbud av ämnen för studenter och ha en gemensam programplanering som möjliggör studentrörlighet mellan lärosätena för förskollärarprogram, grundlärarprogram och ämneslärarprogram. Lärosätena ska också kunna samnyttja personalresurser. 

– En central del av vårt planerade samarbete är att säkerställa en stark forskningsanknytning. Genom gemensam planering och samarbete kan vi skapa utbildningar som både är attraktiva för studenter och avgörande för samhällets behov av kompetensförsörjning, säger Marie Häggström. 

En av utmaningarna är att det saknas behöriga lärare och förskollärare. Enligt Skolverkets senaste nationella lärarprognos beräknas det finnas en brist på omkring 10 600 behöriga lärare och förskollärare i Sverige år 2038. Prognosen visar dock att bristen varierar stort mellan olika lärarkategorier, störst väntas bristen bli på förskollärare medan det kan bli ett överskott inom vissa andra lärarkategorier.

I början av december förra året kom ett betänkande av den statliga utredningen om att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna, där flera förslag till förändringar presenterades. Några av de föreslagna förändringarna är högre kunskapskrav, färre examensmål och mindre fokus på teoretiska kunskaper. Ett stort fokus är ökad samverkan, något som lärosätena redan sedan tidigare identifierat som viktigt.

En styrgrupp med representanter från varje lärosäte bildas för att leda samarbetet och en arbetsgrupp per program med representanter från varje lärosäte utses för att föreslå en gemensam programplanering. Avsiktsförklaringen gäller tills vidare.

Kontaktperson:

Marie Häggström, vicerektor för utbildningsfrågor vid Mittuniversitetet, 010-142 86 69, marie.haggstrom@miun.se


Sidan uppdaterades 2025-03-25