Satsningen inom PlatsKonstKultur fortsätter att växa
Mittuniversitetets kurs PlatsKonstKultur – upplevelse och konstnärlig gestaltning, är mer än halvvägs in i sin pilot. Nu står det också klart att satsningen fortsätter, bland annat med två nya kurser.
− Vetenskap och kultur bör höra ihop betydligt mer än det gör idag eftersom kulturen kan öppna nya vägar och tankar för vetenskapen precis som vetenskapen kan göra det för kulturen. Att samarbeta med Region Jämtland Härjedalen kring en utbildning som tar just platsen och kulturen som utgångspunkt för regional utveckling är för oss både viktigt och spännande, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.
I höstas startade den nya kursen PlatsKonstKultur – upplevelse och konstnärlig gestaltning vid Mittuniversitetet. Kursen är den första inom projektet PlatsKonstKultur – ett projekt som bygger på samverkan mellan Mittuniversitetet och Region Jämtland Härjedalen, tillsammans med det sydsamiska kulturcentret Gaaltije och Länsmuseet Jamtli.
I kursen undersöker studenterna hur platsen, kulturen och landskapet kan vara utgångspunkt i konstnärligt skapande och upplevelser. De har förutom att ta del av traditionella kursinslag som gästföreläsningar, seminarier, workshops och inlämningsuppgifter varit ute på fältresor i Jämtland Härjedalen för att ta fram förslag till ett konstnärligt projekt med platsen som utgångspunkt. I höst ges kursen igen, nu med halvfartsstudietakt, och den är nu öppen för anmälan fram till den 15 april.
Anna Söderbäck, områdeschef för Kultur och bildning på Region Jämtland Härjedalen, tror att kurserna inom projektet PlatsKonstKultur är värdefulla, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.
− En kurs som utgår från platsen och ett konstnärskap i kombination med de människor som finns och lever där, kan vara vägen till en äkta grön omställning. En omställning som med konst och kultur som medel sätter platsen och människan i centrum. Det skapar ett hållbart samhälle, en sammanhållning som behövs i den tid vi nu lever i, säger Anna Söderbäck.
Det står dessutom klart att ytterligare två kurser startar inom projektet våren 2026. Den ena kursen är en fortsättningskurs där studenterna får möjlighet att vidareutveckla och genomföra ett konstnärligt projekt som de tagit fram under den första kursen. Den andra nya kursen handlar om regenerativ turism och är högaktuell utifrån den omfattande diskussion som pågår världen över om turismens växande negativa effekter och avtryck på samhället och klimatet.
− Regenerativ turism handlar inte bara om att minska turismens negativa avtryck, utan också om att ge tillbaka till de samhällen där den äger rum. Vi tror att konst och kultur har en enorm potential att förverkliga det genom att hjälpa lokalsamhällen att skapa mer representativa platsvarumärken och berätta historier som uppmuntrar besökare att visa större omsorg om platsen. Den kopplingen kommer studenterna att få utforska i kursen, säger Jack Shepherd, lektor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet.
Alla kurser inom PlatsKonstKultur är tvärdisciplinära och kombinerar praktiska fältresor på plats i kombination med distansundervisning, där konstnärliga praktiker och teoretiska perspektiv inom olika discipliner möts.
Läs mer om kursen PlatsKonstKultur – upplevelse och konstnärlig gestaltning
Kontaktperson:
Jack Shepherd, lektor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet, 010-142 88 96, jack.shepherd@miun.se