Berättelsen om Hoverberget – som du aldrig har hört den
Forskare från Mittuniversitetet medverkar i ett nytt projekt som använder musik, poesi, berättelser och forskning för att skapa ett unikt ljudlandskap. 7 juni är det premiär för det interaktiva ljudverket ”Bergets berättelser” som berättar om Hoverberget i Bergs kommun.
– Hoverberget som utsiktspunkt är en bra plats att få en överblick över den unika plats som Storsjöbygden utgör. Ett jordbrukslandskap som möjliggörs av att berggrunden i storsjösänkan består kalkrika sediment från den tid då platsen låg vid ekvatorn och var havsbotten. Hoverberget själv å andra sidan är mycket äldre än så, säger Paul van den Brink, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.
Bergets berättelser är ett interaktivt och platsspecifikt ljudverk på Hoverberget i Bergs kommun. Via en gratisapp och med hörlurar kan människor ta del av olika berättelser och musik beroende på var man befinner sig, vilket gör varje lyssnares upplevelse unik. När appen släpps 7 juni är den fri och tillgänglig för alla.
– Hoverberget har gjort en lång resa över jordklotet vilken började långt innan det fanns landlevande liv. Att vi människor nu kan uppleva berget blir då ett rätt osannolikt möte där bergets långa resa just nu samexisterar med oss i Södra storsjöbygden. Berget kommer att fortsätta sin resa och vår existens tillsammans blir förmodligen bara en kort period i bergets långa historia, säger Paul van den Brink.
Vid startplatsen inleds ljudverket med en introduktion som berättar hur deltagaren sedan kan röra sig över området och ta del av olika platsspecifika ljud och berättelser. Lyssnarna rör sig mellan milsvid utsikt från bergets topp till bergets inre, grottan och möter en mångbottnad berättelse om berget, en plats där flera intressen möts och där vår tids ödesfrågor ställs på sin spets.
– Här på berget vill vi öppna låta lyssnaren själv orientera bland olika berättelser om berg som vi hoppas kunna öppna upp nya mentala hålrum och ge en sinnlig förståelse för ofattbart långa tidslinjer, säger Tove Berglund, konstnär och projektledare.
Besökarna får bland annat ta del av poesi, reflektioner, forskning Ann Kristin Solsten, arkeolog, historiker och renskötare, Anders Olof Öhlén, naturgeograf och Paul van den Brink, lärare i naturvetenskap vid Mittuniversitetet.
Bergets Berättelser presenteras av Oscen och görs i samarbete med Mittuniversitetet, konsultföretaget Whateverland och Nordiska Kammarensemblen med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Region Jämtland Härjedalen, Svenska Postkodlotteriets Stiftelse.
Premiären den 7 juni 2025 på Hoverberget, Bergs kommun, Jämtlands län sker som en del av Scenkonstbiennalen. Projektet är en uppföljning till Skogens berättelser, ett interaktivt ljudverk på Norra berget i Sundsvall, som lanserades sommaren 2024.
Här kan du läsa mer om Bergets berättelser.
För mer information, kontakta:
Tove Berglund, konstnär, 073-576 92 19, dentoveberglund@gmail.com
Paul van den Brink, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, 010-142 81 21, paul.vandenbrink@miun.se