Särskilt begåvade elever utmanas i matematik på Mittuniversitetet
Undervisning på rätt nivå är avgörande för elevers utveckling och motivation. Till Mittuniversitetet kommer två elever med särskild fallenhet för matematik och får undervisning på universitetsnivå. Artur Silva och Edvin Israelsson Narveby har fått chansen att fördjupa sitt intresse för matematik.
Artur Silva går årskurs 2 på naturvetenskapliga programmet vid Skvaderns gymnasieskola och har redan läst färdigt gymnasiets matematikkurser. Han får nu undervisning i matematik på universitetsnivå vid Mittuniversitetet.
– Jag har alltid varit intresserad av ekvationer och problemlösning. Det var i årskurs 8 som mitt stora matematikintresse verkligen tog fart, säger Artur.
Edvin Israelsson Narveby går i årskurs 9 på Bergsåkers skola och har tentat av gymnasielinjen naturvetenskaps matematikkurser. Precis som Artur får han nu undervisning på den nivå som motsvarar hans förmåga.
– Jag har alltid haft lätt för matematik och tycker att det är roligt. I andra halvan av årskurs 7 fick jag mer avancerade matematikkurser, och nu läser jag matematik på universitetsnivå, berättar Edvin.
Stimulera unga talanger
Andreas Lind, proprefekt och ämnesföreträdare i matematik vid Mittuniversitetet, ser initiativet som en viktig del av universitetets arbete för att stimulera unga matematiktalanger.
– Det är ett utmärkt sätt att marknadsföra matematikämnet och samtidigt stödja dessa exceptionellt duktiga elever. Det är inspirerande att arbeta med elever som är så motiverade, säger Andreas.
För Mittuniversitetets rektor, Anders Fällström, som själv är matematiker, är initiativet extra betydelsefullt. Han fick som ung elev samma möjlighet att läsa matematik på universitetsnivå och vet vilken skillnad det kan göra.
– Det betydde att matematik inte blev ett tråkigt ämne där jag skulle stampa på med saker jag redan tyckte mig behärska. Istället fick jag ge mig i kast med tankemässigt utmanande områden, fascineras över den sagolika matematiken och inspireras till vidare studier, säger han.
Han betonar att möjligheten att läsa avancerad matematik i unga år hade en avgörande betydelse.
– Hade jag inte fått den chansen hade jag knappast blivit matematiker, fortsatt med forskarutbildning och forskning eller stannat inom universitetsvärlden. Jag hade heller inte fått upptäcka det mest fascinerande intellektuella bygget mänskligheten skapat: den rena matematiken, berättar Anders.
Att universitet är öppna och tillmötesgående gentemot unga talanger är också något han ser som viktigt.
– När jag kontaktade Umeå universitet fick jag ett engagerat och vänligt bemötande av en studierektor, vilket öppnade dörren för mig. Det visar hur viktigt det är att vi inom akademin svarar på förfrågningar och bemöter unga talanger på ett positivt sätt.
Positiv och utvecklande utmaning
För att tillgodose Arturs och Edvins behov har deras lärare och skolor arbetat aktivt för att ge dem mer utmanande uppgifter. Men de såg också att de behöver erbjuda något mer för att ge dem möjlighet att fortsätta utveckla sina kunskaper. Och det är en förutsättning för att universitetet ska kunna möta upp behoven.
– Vi kan inte ta emot alla, för att detta ska fungera behöver eleverna vara självgående och det måste finnas lärare här som brinner för att undervisa dem, säger Andreas Lind.
Båda eleverna upplever universitetsundervisningen som en positiv och utvecklande utmaning.
– Det är roligt att få mer utmaningar och att lära sig nya saker, konstaterar Artur.
– Att få studera matematik på en högre nivå är spännande och ger mig en bättre förståelse för ämnet, säger Edvin.
Andreas Lind betonar att det oftast är matematiklärare som tar kontakt med universitetet för att hjälpa elever med särskilt stora förmågor att få en mer anpassad undervisning.
Både Artur och Edvin ser den här erfarenheten som en viktig del av deras framtida studieval och karriärplaner.
– Att få läsa matematik vid Mittuniversitetet är ett bra intyg och gör mig mer kunnig. Jag vill doktorera i matematik", säger Artur.
Edvin delar en liknande ambition.
– Jag vill fortsätta läsa matematik på universitetsnivå och kan tänka mig att doktorera.
Genom att erbjuda avancerad undervisning och en inspirerande miljö hoppas Mittuniversitetet kunna bidra till att fler unga väljer en bana inom matematik och teknik.