Lönebildning i staten
Innehåll på sidan
Utgångspunkten och den gemensamma löneprincipen i RALS-avtalen är att lönen ska vara individuell och differentierad.
Lönen ska bestämmas utifrån sakliga grunder som ansvar, arbetsuppgifternas svårighetsgrad, övriga krav som är förenade med arbetsuppgifterna och arbetstagarens skicklighet och resultat i förhållande till verksamhetsmålen.
Mittuniversitetet tillämpar en generell löneprocess utifrån RALS-avtalen.
Följande steg ingår:
- Steg 1: Arbetsgivarens företrädare och företrädare för Mittuniversitetets lokala personalorganisationer diskuterar RALS-avtalens gemensamma löneprinciper och hur dessa ska tillämpas vid Mittuniversitetet.
- Steg 2: Mittuniversitetets ledning, företrädare från HR-avdelningen, prefekt/chef samt företrädare för de lokala personalorganisationerna är involverade i förberedelsearbetet. HR tar fram lönestatistik för olika roller inom Mittuniversitetet. Därefter diskuterar HR och pefekt/chef statistiken och lönebilden på respektive institution/avdelning. Den samlade bilden används som underlag för dialog och beslut kring förändringar av Mittuniversitetets lönebild.
- Steg 3: Prefekt/Chef och medarbetare genomför ett lönesamtal utifrån Mittuniversitetets lönekriterier. Lönesamtalen ger prefekt/chef ett underlag till behov av löneförändringar. Prefekt/Chef hanterar löneförslag i Primula. De nya lönerna fastställs genom antingen traditionell förhandling eller lönesättande samtal. Lönerna betalas ut med retroaktivitet från revisionsdatum.
- Steg 4: Vid avstämningen jämförs löneutfallet med framtagna inriktningar för förändring av lönebilden. Dessutom diskuteras förbättringar i processen inför nästa revision. Både arbetsgivarföreträdare och de lokala personalorganisationerna deltar i avstämningen.
Gemensamma löneprinciper
-
Nyanställda med startdatum från och med 1 juni ska lönesättas i kommande revisions lönenivå. Det innebär att man ingår inte i den revision som startar 1 oktober samma år som medarbetaren anställs. Du som prefekt/chef ansvarar för att muntligen kommunicera med den blivande medarbetaren om vad som gäller. Detta ska också för tydlighetens skull dokumenteras på anställningsbeviset som den nyanställde får i samband med anställningen. Stäm av med din HR-specialist i samband med lönesättningen.
-
- Ex 1: Ny medarbetare (ej tidigare anställd) anställs 1 februari 2022 och ska ingå i lönerevisionen som påbörjas 2022-10-01. Lönen är då satt för revisionsperioden 2021-10-01 och medarbetaren kommer att ingå i lönerevisionen 2022-10-01.
- Ex 2: Ny medarbetare (ej tidigare anställd) anställs 1 augusti 2022, och ska inte ingå i lönerevisionen som börjar 2022-10-01. Lönen är då satt i revisionsperioden 2022-10-01 och medarbetaren kommer inte att ingå i lönerevisionen 2022-10-01.
- Tjänstlediga på 100% lönesätts när de återgår i tjänst och ingår därmed inte med sin tjänstlediga tjänst i lönerevisionen.