God hälsa och ett gott arbetsklimat främjar en effektiv verksamhet. När sjukdom och ohälsa ändå drabbar någon ska Mittuniversitetet som arbetsgivare effektivt och strukturerat arbeta med rehabilitering.
Vår gemensamma strävan inom Mittuniversitetet är att minska sjukfrånvaron genom förebyggande arbete. Arbetsgivarens uppgift är att samordna insatser, det vill säga den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.
Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad karaktär. Målet med en arbetslivsinriktad rehabilitering är att medarbetaren ska kunna återvända i sina ordinarie arbetsuppgifter.
Mittuniversitetets arbete med rehabilitering
Universitetets arbetsmiljöarbete är en viktig del av den övergripande personalpolitiken vid Mittuniversitetet. Rehabiliteringsarbetet vid universitetet ska ingå som en naturlig del av det ordinarie personalarbetet.
Skillnaden mellan arbetsmiljöarbete och rehabilitering är att arbetsmiljöarbete normalt är förebyggande medan rehabilitering genomförs efter det att sjukdom eller skada inträffat. Det är viktigt att erfarenheterna från rehabiliteringsarbetet används i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
Universitetet som arbetsgivare ansvarar för att rehabiliteringsarbetet bedrivs på ett effektivt sätt. Arbetsgivaren ansvarar för att utreda och följa upp den arbetslivsinriktade rehabiliteringen för sina medarbetare. Vid behov kan samarbete ske med externa parter.
Sekretess och tystnadsplikt
All information rörande sjukfrånvaro omfattas av sekretess och tystnadsplikt. Du som chef måste därför alltid komma överens med din medarbetare om vilken information som får spridas vidare.
Handlingar som rör rehabiliteringsärenden ska förvaras på ett betryggande sätt.
Lagar och föreskrifter
- Arbetsmiljölagen
- Socialförsäkringsbalken (2010:110)
- Arbetsmiljöverket
- Lag (1982:80) om anställningsskydd, LAS
- Lag (1991:1047) om sjuklön