Arbetsanpassning
God hälsa och ett gott arbetsklimat främjar en effektiv verksamhet. När det finns risk att en medarbetare kan drabbas av ohälsa ska Mittuniversitetet som arbetsgivare effektivt och strukturerat arbeta med arbetsanpassning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsanpassning.
Vår gemensamma strävan inom Mittuniversitetet är att verka för hälsa och välbefinnande åt alla i fysiskt, psykiskt och socialt avseende samt förhindra ohälsa genom att arbeta med förebyggande och rehabiliterande åtgärder för att minska risken för arbetsrelaterade sjukskrivningar.
Arbetsanpassning enligt AFS 2023:2, 3 kap.
Med arbetsanpassning menas, Individuell åtgärd i den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön som syftar till att en arbetstagare, med nedsatt förmåga att utföra sitt vanliga arbete, kan fortsätta arbeta eller återgå i arbetet. Den används som en förebyggande åtgärd för att undvika ohälsa och sjukfrånvaro samt vid återgång i arbete efter sjukfrånvaro. Arbetsanpassning kan vara tidsbegränsad eller varaktig. (AFS 2023:2, 3 kap.)
Arbetsgivarens ansvar
Prefekt/chef har i sitt systematiska arbetsmiljöarbete i uppdrag att genom dialog ta reda på om det finns behov av individuell arbetsanpassning för att undvika ohälsa och sjukfrånvaro samt att underlätta för medarbetaren vid återgång i arbete efter eventuell sjukfrånvaro.
Ett behov av arbetsanpassning kan identifieras utifrån fyra ingångar:
- Behov av arbetsanpassning efter medarbetarsamtal,
omtankesamtal eller annat samtal - Medarbetaren har själv uttryckt behov av arbetsanpassning
- Chefen har identifierat behov av att utreda arbets-
anpassning - Behov av arbetsanpassning vid återgång i arbete efter
rehabilitering/sjukfrånvaro
En riskbedömning av medarbetarens situation genomförs tillsammans med medarbetaren och beslut om arbetsanpassning sker vid:
- risk för nedsatt förmåga eller ohälsa hos medarbetaren
- identifierad redan nedsatt förmåga eller ohälsa hos medarbetaren
- återgång i arbete efter rehabilitering/sjukskrivning
Vid beslut om arbetsanpassning genomförs, i dialog, en bedömning vilka åtgärder som kan ingå utifrån medarbetarens behov och verksamhetens förutsättningar. Åtgärderna dokumenteras i en handlingsplan och följs upp kontinuerligt och revideras vid behov.
Att genomföra arbetsanpassning handlar inte om att skapa ett nytt arbete utan att anpassa befintligt arbete. Hänsyn ska också tas till hur anpassningen påverkar kollegors arbetssituation. Mall finns framtagen som stödmaterial i samband med dialog, planering av åtgärder och uppföljning i samband med arbetsanpassning, kontakta din HR-specialist för stöd i arbetet.
Processbild över arbetsanpassning
Hantering av dokumentation
Handlingar som rör dessa ärenden ska förvaras på ett betryggande sätt hos chef. När ärendet är avslutat arkiveras dokumenten i medarbetarens personalakt hos HR-avdelningen.