Mittuniversitetets övergripande utlysningar
Här finns information om interna och externa universitetsövergripande utlysningar.
-
Lärares kompetensutveckling som gagnar forskningsanknytning inom utbildningsprograms ämnen
Utlysning för lärares kompetensutveckling som gagnar forskningsanknytning inom utbildningsprograms ämnen. Under 2025 – 2027 finns medel avsatta för att finansiera aktiviteter som ökar kvaliteten i grundutbildningen genom att stimulera forskningsanknytning och internationalisering, dnr 2024/2950.
Söks av: Medlen kan sökas av tillsvidareanställd adjunkt eller lektor (ej forskare, professor) som undervisar inom ett utbildningsprogram eller inom fristående kurser/kurspaket på grund- eller avancerad nivå.
Tidsperiod: Resa kan göras under 2025 - 2027.
Sista ansökningsdag:
Utlysning sker i 3 omgångar, vid varje utlysning kan max 20 personer erhålla medel.Omgång 1 (2025): 2025-02-28
Omgång 2 (2026): 2025-05-31
Omgång 3 (2027): 2026-04-29
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Vid frågor kontakta: Karin Olsson, avdelningschef ULS
Ansökan
Kompetensutveckling för ökad forskningsanknytning i utbildningen vänder sig till undervisande lärare med stor del av sin tjänst i utbildningen. Satsningen vänder sig både till adjunkter och lektorer som vill utveckla och/eller fördjupa sina kunskaper inom ett för utbildningen viktigt område där forskningsanknytningen behöver stärkas. Även i det senare fallet ska forskningen vara tydligt knuten och bidrag till ett utbildningsprogram.
Medel kan sökas för upp till 20 % av heltid under ett år samt 20 000 kr i expenser. För omgång 1 kan medlen även nyttjas för 2026.
Ansökans innehåll
Ansökan ska innehålla:
- Plan för vad man vill göra och beskrivning hur det kommer att stärka forskningsanknytningen i den utbildning man är involverad i.
- Enkel buget för kostnaderna (20% lön, oh, expenser etc)
- Godkännande av prefekt då det ska rymmas i tjänsteplaneringen.
Uppföljning
Efter genomförd kompetensutvecklingsperiod ska en skriftlig redogörelse om genomförda aktiviteter och hur det stärkt forskningsanknytningen skickas till programråd, berörda ämneskollegier och Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå (GRU/GRUR).
BeslutBeslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter samråd med vicerektor för utbildning och dekanerna.
Beslut för omgång 1 sker under aprilmånad, för omgång 2 och 3 i början av september 2025 och 2026.
Finansiering
Totalt finns 18 miljoner avsatt för kompetensutvecklingen. Ingen särskild fördelning mellan eller inom fakulteterna sker.
-
Mikroinsats för utveckling av samiska/urfolksperspektiv i ämnen
Vill du kunna ta in en extern föreläsare eller kulturbärare som bidrar med urfolksperspektiv på ditt ämne och för att inspirera ert kollegium till kursutveckling? Nu finns möjligheten att söka medel till en engångsinsats på max 10 000:-. Medlen kan sökas till och med 30 april 2025 och ska användas under 2025.
Beslut fattas av central handläggare för samiska frågor Camilla Olofsson Båatas, som också finns tillgänglig om du vill diskutera idéer och förslag på föreläsare.
-
Strategiska partnermedel med Indiska lärosäten
Under 2023 och 2024 har Mittuniversitetet inlett ett arbete med att etablera samarbeten med indiska universitet, gällande utbildning och forskning. För att uppmuntra samarbeten mellan Mittuniversitetet och de indiska universitet med ett undertecknat samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) finns nu strategiska partnermedel att söka (dnr MIUN 2024/1002). De strategiska partnermedlen är ett slags såddpengar för att initiera samarbeten och gemensam forsknings- eller utbildningsverksamhet. Mittuniversitetet och i normalfallet, det samarbetande indiska universitetet bidrar till lika delar med medel.
Söks av: Ansvarig forskare/projektledare vid Mittuniversitetet som skickar in den gemensamma ansökan med Indiskt lärosäte.
Ansökan stänger: Ansökningar kan skickas in löpande under perioden 2024 – 2025
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Samarbetande indiska universitet
Mittuniversitetet och i normalfallet, det samarbetande indiska universitet kommer gemensamt att bidra med matchande medel för att stödja gemensamma initiativ för utveckling av samarbetsaktiviteter som kan leda till effektiva utbildningsresultat.
Memorandum of understanding eller samförståndsavtal med samverkande universitet i Indien finns på plats för följande universitet:
MoU signerat av alla parter:
- SRM Institute of Science and Technology (Chennai)
- Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research (Chennai)
- Vels University (Chennai)
- MIT-World Peace University (Pune)
- Fergusson College (Pune)
- Des University (Pune)
- Maharshi Karve Women’s College (Pune)
- Ajeenkya DY Patil University (Pune)
- D.Y. Patil Education Society (Deemed to be University) (Kolhapur)
- Shivaji University (Kolhapur)
- Amity University (Delhi)
- IIT Ropar (Chandrigarh)
- VIT (Vellore)
Ansökan
För utbildningsinitiativ förväntas ansökningarna omfatta att sökande institution vid Mittuniversitetet och samarbetande institution vid indiskt universitetet tillsammans arbetar för att till exempel utveckla gemensamma projekt för sina utbildningsprogram eller kurser, lärarutbyte eller studentutbyte.
Ansvarig projektledare vid Mittuniversitetet skickar in den gemensamma ansökan till rektorsbeslut@miun.se. Ansökan ska vara undertecknad av båda universiteten motsvarande prefekt. Företrädare för båda lärosätenas institutioner måste således bekräfta att de har samtyckt till att ansökan lämnas in gemensamt. Ansökningar kan skickas in löpande under perioden 2024 – 2025.
Finansiering
Maximalt 15 projekt med inriktning på utbildning kan för ett år beviljas medel upp till 75,000 kronor från Mittuniversitetet. En forskning- och utbildningsansökan kan kombineras till ett projekt och i så fall få upp till 150,000 kronor från Mittuniversitetet.
Projektinnehåll
Projekten ska vara inom områden av ömsesidigt intresse och komplementaritet som stärker partnerskapet mellan MIUN och samarbetande indiskt universitet. Projekten ska omfatta deltagare från båda lärosätena och visa en väg till ökat samarbete mellan universiteten. Förslag från alla områden och temaområden välkomnas. Exempel på gemensamma projektformat:
- Rörlighet för studenter, doktorander, lärare och forskare.
- Gemensamma utbildningsprojekt
- Andra former av partnerskap som kan främjas och genomföras gemensamt när båda universitetens institutioner/ämnen finner det fördelaktigt för båda parter.
Beslut
Förslagen kommer att bedömas av en kommitté bestående av prorektor, ledamöter från båda universiteten och studentkårerna. Projektförslag som omfattar känsliga områden eller områden med begränsat tillträde kommer förhandsgodkännande och godkännande från båda lärosäten och alla berörda myndigheter krävas innan projektet kan inledas.
För Mittuniversitetet beslutar prorektor om tilldelning.
-
Utbildningsinfrastruktur
Särskild satsning på utbildningsinfrastruktur
För att underlätta möjligheten att förbättra den infrastruktur som används för utbildning har medel avsatts under perioden 10 september 2024 till 31 december 2026 för att användas som medfinansiering till fakulteternas investeringar.
Söks av: Fakulteterna
Ansökan skickats till: rektorsbeslut@miun.se
Bakgrund
En modern, ändamålsenlig och uppgraderad infrastruktur är avgörande för att såväl universitetets forskning som utbildning ska utvecklas väl. Ofta handlar det dock om stora investeringar som kan vara svåra att på egen hand bäras av fakulteter, centrumbildningar, forum, institutioner, ämnen eller andra delar av universitetet. För att underlätta möjligheten att förbättra den infrastruktur som används för utbildning har universitetsledningen därför avsätt medel som medfinansiering till fakulteternas investeringar. Avsatta medel är även tänkta att stimulera ansökningar om externa medel för infrastruktur eller diskussioner och överenskommelser med externa parter som är villiga att delfinansiera infrastruktur.
Med infrastruktur menas, om inte annat anges, alltid infrastruktur som används inom utbildningen även om den i vissa fall också används inom forskningsverksamhet.
Syfte
Syftet med den universitetsövergripande satsningen är att:
- Ge fakulteter, centrumbildningar, ämnen och institutioner möjlighet att uppgradera och förnya universitetets infrastruktur som används inom utbildningen
- Stimulera till extern finansiering av infrastruktur som används inom utbildningen
Villkor och förutsättningar
Medel kan erhållas dels:
- genom ansökning via fakulteterna för medfinansiering av infrastruktur,
- genom strategisk samfinansiering vid beviljade externa ansökningar eller i överenskommelser med externa parter om infrastrukturfinansiering.
Ansökningar för medfinansiering via fakulteterna finansieras normalt genom denna satsning med maximalt 50 % av den totala summan som söks eller överenskommits, och med maximalt 3 miljoner kronor.
Vid medfinansiering av infrastruktur genom samfinansiering vid beviljade ansökningar eller överenskommelser med externa parter, krävs normalt att fakulteterna själva går in med minst 40% av den del universitetet står för. Innan ansökningar till externa parter skickas in ska tillgängligt investeringsutrymme stämmas av med avdelningen för ekonomi och planering.
Med infrastruktur menas infrastruktur som används inom utbildningen, vilket inte hindrar att den också kan användas inom forskningen. Normalt avses med infrastruktur i denna satsning inte programvaror eller dylikt och ej heller personalkostnader kopplade till infrastruktur. Infrastruktur kopplade till ämnen, institutioner, centrumbildningar eller andra grupperingar kanaliseras genom den fakultet som är värd för den organisatoriska enheten eller grupperingen.
Ansökningar gällande infrastrukturmedel planeras så att de passar i ordinarie budget- och prognostillfällen så att äskade investeringar kan ställas mot årets låneram.
Om fakulteterna vid ett tillfälle lämnar in flera ansökningar bör de vara prioriterade. Fakulteterna ska också ange hur stor del av den totala kostnaden som de själva avser finansiera. Medel för strategisk samfinansiering av externa ansökningar eller överenskommelser med externa parter görs löpande. Ett riktmärke är att en fjärdedel av budgeten avsätts för varje termin under de två åren satsningen varar och att minst hälften används som strategisk samfinansiering.
Fakulteterna avgör själva huruvida beslut om att lämna in och ansvara för ansökningar görs av fakultetsnämnd eller dekan.
Inför beslut ska tillgängligt investeringsutrymme stämmas av med avdelningen för ekonomi och planering, i övrigt hanteras infrastruktur genom denna satsning på samma sätt som övriga infrastrukturinvesteringar.
Slutliga ansökningar från fakulteterna skickas till universitetsledningens stab (rektorsbeslut@miun.se).
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av rektor efter samråd med prorektor, vicerektor för utbildning och fakulteternas dekaner. Satsningen finansieras genom ackumulerat överskott inom utbildningens myndighetskapital.
-
Utveckling av program och kurspaket på engelska
Utveckling av magister-, masterprogram och kurspaket på engelska. Under 2025 – 2027 finns medel avsatta för anpassning av ett redan befintligt program eller kurspaket för internationella studenter eller utveckla nya internationella program eller kurspaket., dnr 2024/2950.
Söks av: Medlen kan sökas av prefekt vid ansvarig institution för utbildningen.
Tidsperiod: Utveckling kan göras under 2025 - 2027.
Sista ansökningsdag: Ansökan kan ske löpande under perioden.
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Vid frågor kontakta: Karin Olsson, avdelningschef ULS
Ansökan
Medel ska kunna användas för att utveckla nytt program/ kurspaket eller anpassa/revidera befintligt program/kurspaket för att kunna ges på engelska.
Ansökan, beslut och tilldelning av medel ska anpassas till befintlig handläggningsordning för inrättande av program/kurspaket samt fakultetsinterna regler för revidering av program/kurspaket.
När ett ämne initierar utveckling eller revidering av ett program/kurspaket för att ges på engelska kan berörd prefekt ansöka om medel för arbetet.
Ansökans innehåll
Ansökan ska innehålla:
- Beskrivning av tänkt utveckling
- Program eller kurspaket
- Inrätta nytt eller revidera befintligt. Vid revidering av befintligt program beskriv varför det är relevant att i stället ge utbildningen på engelska.
- ÄK-protokoll där förankring i ämnet framgår. Om flera ämnen ingår ska protokoll bifogas från samtliga ÄK.
- Tidplan för arbetet, inklusive när man siktar man på ett första intag av studenter. Beakta gällande tidsplaner för inrättande och revidering. (gäller främst program).
- Redogörelse för berörd personals kompetens.
- Budget för arbetet: här ska det framgå vad man avser att använda medlen till.
Uppföljning
Beslutade satsningar följs upp i samband med verksamhetsdialogerna.
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter samråd med vicerektor för utbildning och dekanerna.
Finansiering
Totalt finns 10 miljoner avsatt för utvecklingen. Ingen särskild fördelning mellan eller inom fakulteterna sker.
- Beskrivning av tänkt utveckling
-
Forskningsfonden Saepmie
Mittuniversitetet befinner sig, som enda svenska universitet, i det sydsamiska området och behovet av kunskapsuppbyggnad internt och externt är stort. Mittuniversitetet vill bidra med både utbildning och forskning och har sedan 2022 investerat i forskning och utbildning relevant för samer och Saepmie, dnr 2024/2889.
Söks av: Medlen kan sökas av tillsvidareanställd vetenskapligt/konstnärligt kompetent anställd vid Mittuniversitetet.
Tidsperiod: Forskning kan ske under 2025 - 2027.
Sista ansökningsdag: Utlysning sker i tre omgångar
Omgång 1 (2025): 2025-02-28 (medlen kan även nyttjas under 2026)
Omgång 2 (2026): 2025-05-31
Omgång 3 (2027): 2026-04-29
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Vid frågor kontakta: Karin Olsson, avdelningschef ULS
Ansökan
För att upprätthålla och stärka universitetets arbete inom det samiska område gällande forskning finns möjlighet att ansöka om medel ur den samiska forskningsfonden.
Medel kan sökas för upp till 20 % av heltid under ett år.
Ansökans innehåll
Ansökan ska innehålla:
- Forskningsplan med tydlig beskrivning om hur projektet ryms inom forskningsfondens syfte; att göra forskning som är relevant för samer och Saepmie.
- Budget
- Godkännande av prefekt, det ska finnas utrymme i tjänsteplaneringen.
UppföljningEfter genomfört projekt ska skriftlig redogörelse om genomförda aktiviteter skickas till handläggare i Forskningsrådet.
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter hörande med dekaner och representant för Båskoes. Personer eller grupperingar som inte tidigare erhållit medel ur fonden kommer att prioriteras.
Finansiering
Totalt finns 3 miljoner avsatt för fonden, en miljon vardera år.
Övrig info:
-
Gästprofessorrekrytering
Gästprofessor 2025 - 2028
Inom ramen för internationaliseringssatsningen utlyser Mittuniversitetet medel för inresande gästprofessorer (dnr MIUN 2024/1001). Syftet med gästprofessorer är att stimulera till nya internationella nätverk och kontakter. Syftet är även att gästprofessorn ska fungera som mentor för en medarbetare i yngre karriärålder, där minst 10 % av en heltid ska avsättas för medarbetarens meritering samt möjlighet till internationell mobilitet. Om samarbetet faller väl ut ska medarbetaren ges möjlighet att besöka och vistas vid gästprofessorns hemuniversitet eller annan lämplig forskningsmiljö för att fördjupa samarbetet samt ge möjlighet att knyta ytterligare kontakter. För finansiering av medarbetarens vistelse vid gästprofessorns hemuniversitet eller motsvarande avsätts 100 000 kr. Mobilitetsmedel får inte användas för lön.
Inbjudna gästprofessorer kan anställas på motsvarande 10% av en heltid under minst 1,5 års tid. Om anställning inte är möjlig sker istället en överenskommelse mellan gästprofessorns arbetsgivare och Mittuniversitetet om ersättning mellan partnerna motsvarande samma summa. Omfattningen av anställningen/vistelsen får inte understiga föreslagen nivå, däremot kan institutionen välja att med egen finansiering utöka anställningens/vistelsens omfattning och längd.
Söks av: Forskningsmiljö eller enskild forskare med prefekts godkännande
Beviljas för: 10% anställning under minst 1,5 års tid
Ansökan stänger: 11 april 2025 och skickas till Torbjörn Westerlund, FUS/Grants Office
Upparbetning av beviljade medel för gästprofessorsutlysning 2025 kan påbörjas inom kalenderåret 2025, och de som fått medel beviljade kommer kunna disponera dessa fram till halvårsskiftet 2027.
Ansökan och budget
Sammanfattning
Sammanfattningen ska skrivas på svenska och engelska och får omfatta max 1 000 tecken inklusive blanksteg. Den ska förklara varför samarbetet med gästprofessorn är viktigt, dess syfte, betydelsen av att det görs med vald professor samt hur mentorskapet är planerat. Sammanfattningen ska formuleras så att en intresserad allmänhet kan förstå.
Projektbeskrivning
Ansökan ska skrivas på engelska och formuleras på ett sätt som gör det möjligt för Mittuniversitetets tvärvetenskapliga beredningsgrupp att bedöma den vetenskapliga kvaliteten.
- Beskrivning (max 3 st A4-sidor) av:
- hur rekryteringen förväntas såväl stärka rekryterande miljös forskning som bidra till bredare nätverk inom fakulteten/universitetet.
- hur rekryteringen kopplar till meritering av namngiven medarbetare i yngre karriärålder, inklusive plan för meritering. Om den medarbetare som ska meriteras är under rekrytering ska anställningens inriktning beskrivas. Yngre medarbetare under rekrytering eller med tidsbegränsad anställning kan komma i fråga endast om anställningstiden löper till 2026-06-30 eller längre.
- den urvalsprocess som legat till grund för förslaget till gästprofessor
- Tidplan för samarbetet
- CV för föreslagen gästprofessor
- Annonsmanus
- Bekräftelse/intyg från gästprofessorns arbetsgivare om att de godkänner samarbetet (kan kompletteras fram till 250515)
- Budget, upprättad av avdelningsekonom. 500 000 kr per gästprofessur beviljas, plus 100 000 kr för medarbetarens vistelse vid gästprofessorns hemuniversitet eller motsvarande.
Bedömningsgrunder
Ansökningarna kommer att bedömas utifrån den föreslagna gästprofessorsanställningens potential för den sökandes - medarbetaren i yngre karriärålder - och forskningsmiljöns vidare utveckling och internationalisering inom forskning. Kort sagt, vad tillför gästprofessorn till både den sökande och miljön.
Beslut och bedömargrupp
Bedömargruppen består av en representant från respektive fakultetsnämnd, vardera studentkår samt prorektor. Bedömargruppen granskar ansökningarna och föreslår vilka ansökningar som ska beviljas. Bedömningen kan inkludera intervju. Ingen på förhand beslutad fördelning mellan sabbaticals och gästprofessorer tillämpas, utan de ansökningar som bedöms bäst och mest relevanta för den lokala forskningsmiljön finansieras. Prorektor fattar beslut om tilldelning.
En kort redovisning om hur medlen använts görs av projektledaren när projektet avslutats. Dessa redovisningar kommer att användas i framtida rektorsdialoger samt vara ett underlag för övergripande uppföljning för att säkerställa att beslutet haft den effekt det är ämnat för. Avdelningen för forskning- och utbildningsstöd (FUS) ansvarar, i samråd med fakultetskanslierna, för administrationen av satsningen. Uppföljningen skickas till FUS.
- Beskrivning (max 3 st A4-sidor) av:
-
Sabbaticals
Sabbaticals 2025 - 2028
Inom ramen för internationaliseringssatsningen kommer Mittuniversitetet årligen att utlysa medel för en utlandsvistelse, en så kallad sabbatical (dnr MIUN 2024/1001). Syftet är att möjliggöra för tillsvidareanställda med doktorsexamen att initiera eller underhålla internationella forskningssamarbeten, vidga sina forskningshorisonter, och fortsätta med påbörjad alternativt påbörja ny forskning. Syftet är också att stärka Mittuniversitetets forskares internationella kontakter genom en utlandsvistelse.
Område: samtliga ämnen inom Mittuniversitetet
Söks av: Tillsvidareanställd vid Mittuniversitetet med doktorsexamen
Beviljas för: minst 3 månader och ska genomföras inom loppet av ett år (får dock inte delas upp i mer än två tillfällen)
Ansökan stänger: 11 april 2025 och skickas till Torbjörn Westerlund, FUS/Grants Office
Upparbetning av beviljade medel för sabbatical utlysning 2025 kan påbörjas under kalenderåret 2025, och de som fått medel beviljade kommer kunna disponera dessa fram till slutet av 2026.
Villkor och förutsättningar
- Utlandsvistelse måste ingå som en del av Mittuniversitetets sabbatical.
- Vistelsen genomförs under minst 3 månader under ett år och kan maximalt fördelas på två perioder. Samma lärosäte ska bevistas.
- Den sökande ansvarar själv för planeringen och alla praktiska arrangemang kring en utlandsvistelse (försäkringar, boende, visum och liknande). Detta görs i samråd med IRO på Mittuniversitetet och den utländska värdinstitutionen.
- Det är endast tillåtet att skicka in en ansökan om sabbatical per person och ansökningsomgång. En enskild medarbetare kan endast beviljas en sabbatical under perioden för denna satsning.
- Bidraget gäller aldrig mer än omfattningen på den sökandes anställning.
- Egna forskningsmedel får kombineras med utlysningens bidrag.
Ansökan och budget
Sammanfattning
Sammanfattningen ska skrivas på svenska och engelska och får omfatta max 1 000 tecken inklusive blanksteg. Den ska förklara varför vistelsen är viktig, dess syfte, betydelsen av att den görs vid valt lärosäte samt hur den ska genomföras. Sammanfattningen ska formuleras så att en intresserad allmänhet kan förstå.
Projektbeskrivning
Projektbeskrivningen ska skrivas på svenska eller engelska och formuleras på ett sätt som gör det möjligt för Mittuniversitetets tvärvetenskapliga beredningsgrupp att bedöma den vetenskapliga kvaliteten. Den får omfatta max 3 A4-sidor och ska innehålla:
- Information om lärosäte som ska besökas och vilka tidsperioder detta ska ske.
- Syfte och kort beskrivning av forskningens upplägg och eventuella vetenskapliga resultat i termer av publikationer, presentation och dylikt.
- Bidrag till den internationella forskningsfronten.
- Koppling till valt lärosäte, eventuella samarbeten med forskare vid värdlärosätet och möjligt till nya eller vidare samarbeten.
- Hur utlandsvistelsen kan bidra till forskningsmiljön. Här ska man också visa att den ligger i linje med ämnets/centrumets/forumets forskningsstrategi, och ge exempel på hur kunskapsöverföringen ska göras.
Vidare ska ansökan även innehålla:
- Uppgifter om, och inbjudan från, institutionen som ska besökas (kan kompletteras fram till 250515).
- Bekräftelse från prefekt på att det finns möjlighet att genomföra utbytet: att utrymme i tjänsten finns för resan och att den bidrar till forskningsmiljön.
- En kort meritförteckning.
- Budget, upprättad av avdelningsekonom. Medlen ska täcka personalkonstnader (inklusive OH och kontor), resa, uppehälle och ökade levnadsomkostnader. 500 000 kr per sabbatical beviljas, och det går bra att kombinera dessa med egna forskningsmedel.
Bedömningsgrunder
Ansökningarna kommer att bedömas utifrån den föreslagna vistelsens potential för den sökande, och även utifrån potentialen för forskningsmiljöns vidare utveckling och för internationalisering inom forskning.
Juniora forskare kommer att prioriteras, och även sökande som inte tidigare erhållit interna medel för sabbatical.
Beslut och bedömargrupp
Bedömargruppen består av en representant från respektive fakultetsnämnd, vardera studentkår samt prorektor. Bedömargruppen granskar ansökningarna och föreslår vilka ansökningar som ska beviljas. Bedömning kan inkludera intervju. Ingen på förhand beslutad fördelning mellan sabbaticals och gästprofessorer tillämpas, utan de ansökningar som bedöms bäst och mest relevanta för den lokala forskningsmiljön finansieras. Prorektor fattar beslut om tilldelning.
En kort redovisning om hur medlen använts görs av projektledaren när projektet avslutats. Dessa redovisningar kommer att användas i framtida rektorsdialoger samt vara ett underlag för övergripande uppföljning för att säkerställa att beslutet haft den effekt det är ämnat för. Avdelningen för forskning- och utbildningsstöd (FUS) ansvarar, i samråd med fakultetskanslierna, för administrationen av satsningen. Uppföljningen skickas till FUS.
-
Strategiska partnermedel med Indiska lärosäten
Under 2023 och 2024 har Mittuniversitetet inlett ett arbete med att etablera samarbeten med indiska universitet, gällande utbildning och forskning. För att uppmuntra samarbeten mellan Mittuniversitetet och de indiska universitet med ett undertecknat samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) finns nu strategiska partnermedel att söka (dnr MIUN 2024/1002). De strategiska partnermedlen är ett slags såddpengar för att initiera samarbeten och gemensam forsknings- eller utbildningsverksamhet. Mittuniversitetet och i normalfallet, det samarbetande indiska universitetet bidrar till lika delar med medel.
Söks av: Ansvarig forskare (projektledare) vid Mittuniversitetet som skickar in den gemensamma ansökan med Indiskt lärosäte.
Ansökan stänger: Ansökningar kan skickas in löpande under perioden 2024 – 2025
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Samarbetande indiska universitet
Mittuniversitetet och i normalfallet, det samarbetande indiska universitet kommer gemensamt att bidra med matchande medel för att stödja gemensamma initiativ för utveckling av samarbetsaktiviteter som kan leda till effektiva forskningsresultat.
Memorandum of understanding eller samförståndsavtal med samverkande universitet i Indien finnas på plats för följande universitet:
MoU signerat av alla parter:
- SRM Institute of Science and Technology (Chennai)
- Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research (Chennai)
- Vels University (Chennai)
- MIT-World Peace University (Pune)
- Fergusson College (Pune)
- Des University (Pune)
- Maharshi Karve Women’s College (Pune)
- Ajeenkya DY Patil University (Pune)
- D.Y. Patil Education Society (Deemed to be University) (Kolhapur)
- Shivaji University (Kolhapur)
- Amity University (Delhi)
- IIT Ropar (Chandrigarh)
- VIT (Vellore)
Ansökan
För forskningsinitiativ förväntas att ansökningarna omfattar att sökande institution vid Mittuniversitetet och samarbetande institution vid indiska universitetet gemensamt förbereder till exempel en fullständig ansökan för ytterligare finansiering (extern finansiering), gemensamma publikationer, workshops, utbyte mellan institutionerna/ämnena.
Ansvarig forskare (projektledare) vid Mittuniversitetet skickar in den gemensamma ansökan till rektorsbeslut@miun.se. Ansökan ska vara undertecknad av båda universiteten motsvarande prefekt. Företrädare för båda lärosätenas institutioner måste således bekräfta att de har samtyckt till att ansökan lämnas in gemensamt. Ansökningar kan skickas in löpande under perioden 2024 – 2025.
Finansiering
Maximalt 15 projekt med inriktning på forskning kan för ett år beviljas medel upp till 75,000 kronor från Mittuniversitetet. En forskning- och utbildningsansökan kan kombineras till ett projekt och i så fall få upp till 150,000 kronor från Mittuniversitetet.
Projektinnehåll
Projekten ska vara inom områden av ömsesidigt intresse och komplementaritet som stärker partnerskapet mellan MIUN och samarbetande indiskt universitet. Projekten ska omfatta deltagare från båda lärosätena och visa en väg till ökat samarbete mellan universiteten. Förslag från alla områden och temaområden välkomnas. Exempel på gemensamma projektformat:
- Gemensamma forskningsansökningar eller forskningsprojekt.
- Rörlighet för studenter, doktorander, lärare och forskare.
- Andra former av partnerskap som kan främjas och genomföras gemensamt när båda universitetens institutioner/ämnen finner det fördelaktigt för båda parter.
Beslut
Förslagen kommer att bedömas av en kommitté bestående av prorektor, ledamöter från båda universiteten och studentkårerna. Projektförslag som omfattar känsliga områden eller områden med begränsat tillträde kommer förhandsgodkännande och godkännande från båda lärosäten och alla berörda myndigheter krävas innan projektet kan inledas.
För Mittuniversitetet beslutar prorektor om tilldelning.
-
Särskild satsning på mentorer
För att stärka juniora forskares utveckling och öka möjligheten till extern forskningsfinansieringen har rektor beslutat om att avsätta medel för att seniora forskningsledare ska kunna fungera som mentorer till juniora forskare eller en grupp juniora forskare, dnr MIUN 2024/2949.
Söks av: Ansökan görs av den individ eller grupp som vill arbeta med en mentor. Den sökande ska vara tillsvidareanställd vid en fakultet vid MIUN, disputerad inom den senaste 7-årsperioden (exkl. ledighet såsom t.ex. föräldraledighet, etc).
Tidsperiod: Mentorskapet ska pågå under tre år.
Sista ansökningsdag:
Omgång 1: 2025-02-28
Omgång 2: 2026-04-29Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Vid frågor kontakta: Karin Olsson, avdelningschef ULS
Ansökan
Ansökan om mentor sker i 2 omgångar: 10 mentor/forskare under 2025 – 2027 och 10 mentor/forskare under perioden 2027 – 2029.
Mentorskapet ska pågå under tre år med regelbundna möten. Fokus är i första hand extern forskningsfinansiering och vetenskaplig utveckling, men kan inkludera även annat t.ex. karriärplanering. Medlen kan även användas till gemensamma aktiviteter för forskaren/mentorn såsom tid att skriva/diskutera forskningsansökningar. Mentor ska vara en vetenskapligt/konstnärligt kompetent anställd vid MIUN. En person kan vara mentor till flera olika sökande/grupper.
Efter avslutat samarbete/mentorskap ska sökande och mentorn skriva en gemensam redogörelse om genomförda aktiviteter samt vilka forskningsansökningar/projekt som har gjorts. Avrapportering ska ske till forskningsrådet.
Ansökans innehåll
- Plan för vad man vill ha stöd med från en mentor (inkl. enkel budget).
- Det ska framgå i ansökan vem den tilltänkta mentorn är och mentorn ska vara vidtalad och ha accepterat.
- Om medlen ska användas till tid ska berörd prefekt ha godkänt att det finns utrymme i tjänsteplanen.
- Berörd prefekt/prefekter ska godkänt ansökan, om sökande och mentor tillhör olika institutioner, (digital signering)
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter samråd med fakulteternas dekaner.
Finansiering
Totalt avsätts 400 000 kr till vardera par (forskare/mentor) att gemensamt nyttjas under 3 år. Summan är densamma även om det är en forskargrupp som söker medel.
Beviljade medel tilldelas den sökandes institution.
-
Kortare utlandsvistelser för TA-personal
Kortare utlandsvistelser för teknisk-administrativ personal. Under 2025 – 2027 finns medel avsatta för kortare utlandsvistelser för att öka den internationella erfarenheten och vidga de internationella perspektiven inom förvaltningen, fakultetskanslierna och institutioner, dnr 2024/2950.
Söks av: Medlen kan sökas av teknisk-administrativ personal vid förvaltning, fakultetskanslier och institutioner. Det är inget krav att vara tillsvidareanställd.
Tidsperiod: Resa kan göras under 2025 - 2027.
Sista ansökningsdag: Ansökan kan göras löpande under tidsperioden. Tänk på att skicka in ansökan i god tid innan önskad resa.
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Ansökan
För att öka den internationella erfarenheten och vidga de internationella perspektiven inom förvaltningen, fakultetskanslierna och institutionerna erbjuds teknisk och administrativ personal att söka medel för kortare utlandsvistelser. Utlandsvistelserna ska vara i storleksordningen en vecka och besök ska i första hand göras vid lärosäten inom ChallengeEU (EUI).
Medel kan sökas för upp till fem arbetsdagar och medlen kan täcka resa, uppehälle och traktamente.
Medel kan även sökas för att toppa upp beviljad ansökan om Erasmus+medel för mobilitet gällande TA-personal för att på så sätt nå full kostnadstäckning.
Ansökans innehåll
Ansökan ska innehålla:
- Medgivande från mottagande universitet
- Enklare program för vistelsen inkl. motivering till att åka
- Budget för resan
- Godkännande av chef.
Ansökan om kompletterande medel till Erasmus+medel skall inkludera följande:
- Beviljad Erasmus+ansökan
- Underlag tilldelad summa från Erasmus+ samt underlag faktisk kostnad
Uppföljning
Efter genomförd resa en kort skriftlig redogörelse över genomförda aktiviteter inkl. de främsta lärdomarna lämnas till FLG+ samt arbetsgruppen/ avdelningen.
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter samråd med vicerektor för utbildning och dekanerna.
Finansiering
Totalt finns 3 miljoner avsatt för kortare utlandsvistelser för teknisk-administrativ personal. Ingen särskild fördelning mellan förvaltning, fakultetskanslier eller institutioner.
-
Kortare utlandsvistelser för lärare
Under 2025 – 2027 finns medel avsatta för att finansiera aktiviteter som ökar kvaliteten i grundutbildningen genom att stimulera forskningsanknytning och internationalisering, dnr 2024/2950.
Söks av: Medlen kan sökas av lärare (adjunkter, lektorer, professorer) med mer än 50 % av sin tjänst inom utbildning. Det är inget krav att vara tillsvidareanställd.
Tidsperiod: Resa kan göras under 2025 - 2027.
Sista ansökningsdag: Ansökan kan göras löpande under tidsperioden. Tänk på att skicka in ansökan i god tid innan önskad resa.
Ansökan skickas till: rektorsbeslut@miun.se
Vid frågor kontakta: Karin Olsson, avdelningschef ULS
Ansökan
De kortare utlandsvistelserna för undervisande lärare vänder sig till lärare (adjunkter, lektorer och professorer) med mer än 50 % av sin tjänst inom utbildning. Utlandsvistelsen ska vara i storleksordningen en vecka och besök ska göras vid lärosäten utanför Sverige som är relevanta för den utbildning läraren är mest engagerad i.
Utlandsvistelserna kan ske till MIUNs samarbetspartner inom ChallengeEU (EUI), indiska lärosäten med vilka Mittuniversitetet har samarbets- eller samförståndsavtal med, samt Nord Universitet och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet NTNU. För EUI och Norge kan man erhålla medel för upp till fem arbetsdagar och för Indien upp till tio arbetsdagar. Medlen kan täcka resa, uppehälle och traktamente.
Medel kan även sökas för att toppa upp beviljad ansökan om Erasmus+medel för mobilitet gällande lärare för att på så sätt nå full kostnadstäckning.
Ansökans innehåll
Ansökan ska innehålla:
- Medgivande från mottagande universitet
- Enklare program för vistelsen inkl. motivering till att åka (krav på undervisning ingår inte)
- Budget för resan
- Godkännande av prefekt, det ska rymmas i tjänsteplaneringen.
Ansökan om kompletterande medel till Erasmus+medel ska inkludera följande:
- Beviljad Erasmus+ansökan
- Underlag tilldelad summa från Erasmus+ samt underlag faktisk kostnad
Uppföljning
Efter genomförd resa ska en kort skriftlig redogörelse över genomförda aktiviteter inkl. de främsta lärdomarna lämnas till Utbildningsrådet. Redogörelsen ska även lämnas till Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå (GRU/GRUR) och ämneskollegiet eller liknande.
Beslut
Beslut om tilldelning av medel fattas av prorektor efter samråd med vicerektor för utbildning och dekanerna.
Finansiering
Totalt finns 3 miljoner avsatt för kortare utlandsvistelser för lärare. Ingen särskild fördelning mellan eller inom fakulteterna sker.
-
Mobilitetsbidrag för anställda - Erasmus+
Mobilitet är ett viktigt redskap för internationalisering. Mittuniversitetet har avtal med universitet världen över där anställda kan tillbringa kortare eller längre perioder. De flesta av partneruniversiteten finns i Europa, men universitetet har även partners i till exempel Australien, Kanada, Kina och USA.
Som anställd finns möjlighet att söka centrala mobilitetsbidrag för en vistelse vid ett partneruniversitet. International Relations Office (IRO) ger information och diskuterar olika möjligheter för mobilitet. IRO tar löpande emot ansökningar om mobilitetsbidrag inom Erasmus+ och vid särskilda utlysningar även för utomeuropieska besök.
-
Hur ”junior” måste den interna juniora forskaren vara?
Detta berör karriärålder, och det är svårt att säga något specifikt, eftersom det ser så olika ut i de olika forskningsmiljöerna, och fakulteterna också gör olika. Ämnena får göra sina egna bedömningar (och bör ha i åtanke att bedömargruppen kanske kan komma att göra det också).
-
Kan en gästprofessor vara mentor till mer än en individ?
Medel för meritering och mobilitet ges endast till en medarbetare. En del av syftet med utlysningen är dock att gästprofessorn ska ha påverkan på en hel forskningsmiljös utveckling och internationalisering.
-
Kan ämnet ansöka om mer än ett professors/mentor-par eller måste man välja en kandidat att gå vidare med?
Ja, man kan ansöka om mer än ett professors/mentor-par, eftersom ämnena konkurrerar både inom och mellan sig.
-
Kan en docent vara en lämplig kandidat?
Det går att ansöka för en docent, men man bör ha i åtanke att sakkunniggranskning då måste genomföras, vilket tar tid. Därför blir det en högre grad av osäkerhet förknippad med en sådan ansökan.
-
Vilka forskare räknas som ’juniora’ i denna utlysning?
Vi har valt att använda ERC:s (European Research Councils) avgränsning här, vilket innebär att man räknas som junior fram till sju år efter disputationen.
-
Får den som får en ansökan beviljad börja använda medlen redan under hösten 2024, eller är första dagen för medelsanvändning 1 januari 2025?
Pengar för sabbaticals och gästprofessorer kommer finnas tillgängliga från 1 januari 2025. Vill man göra speciallösningar så säger vi inte nej till det, men det blir i så fall en fråga mellan forskaren, prefekten och ekonomiavdelningen om huruvida man får upparbeta kostnader under 2024, när pengar alltså inte kommer in förrän efter årsskiftet.
-
Går det att åka på sabbatical till ett forskningsinstitut, snarare än till ett lärosäte?
Huvudsyftet med utlysningen är att stimulera till internationalisering. Ett forskningsinstitut skulle kunna vara ett lika gott alternativ som ett lärosäte, men i slutändan kommer det att handla om hur väl den sökande kan motivera sitt val och även om vad bedömargruppen anser.
-
Kommer ansökningar från universitetslektorer att nedprioriteras till förmån för ansökningar från personer med högre akademisk grad (docent, professor)?
Ett viktigt bedömningskriterium är hur väl man kan beskriva att ens sabbatical kan gynna den miljö man är i. Senioritet är inte ett bedömningskriterium.
-
Kan samma ämne ansöka om både en sabbatical och en gästprofessor?
Ja, ett ämne kan ansöka om både en sabbatical och en gästprofessor, eftersom ämnena konkurrerar både inom och mellan sig.
-
Kommer sabbaticals och gästprofessorer att konkurrera med varandra?
Det är en gemensam pott, men ambitionen är få till en balans mellan sabbaticals och gästprofessorer.