Flera fall av nätfiske ‑ var extra uppmärksam under julhandel och reor
Under julen och i samband med reor ser vi en markant ökning av nätfiskeattacker, även kallat phishing. Bedragare utnyttjar den ökade aktiviteten online och människors stress för att lura till sig känslig information. Hur kan man känna igen ett misstänkt meddelande?
Några tips för att identifiera nätfiske:
- Stämmer avsändaradressen? Bedragare blir allt skickligare på att skapa trovärdiga meddelanden. Kontrollera därför avsändaradressen noga. Håll muspekaren över adressen och dubbelkolla stavning och domän. Exempelvis kan en adress som faktura@blockett.se verka riktig vid en snabb titt, men den skiljer sig från faktura@blocket.se.
- Stämmer länkarna? Kontrollera alltid länkar i mejlet genom att hovra över dem utan att klicka. Adressen visas i klartext, och du kan då avgöra om den leder till en legitim webbplats eller verkar misstänkt.
Vad händer om du klickar på en phishing-länk?
Phishing-attacker syftar till att stjäla känslig information som användarnamn, lösenord, kontouppgifter eller kreditkortsinformation. Om du lämnar ut dina uppgifter eller klickar på en falsk länk kan bedragarna använda denna information för att stjäla pengar, komma åt verksamhetssystem eller annan känslig data.
Varför är det viktigt att vara medveten?
Det bästa skyddet mot phishing är din egen vaksamhet. Genom att känna igen misstänkta meddelanden kan du aktivt undvika att bli lurad. Radera alltid misstänkta mejl och klicka inte på några länkar.
Om du av misstag klickar på en länk eller lämnar ut information, kontakta omedelbart IT-supporten. Gör inga ytterligare åtgärder med din dator innan du fått instruktioner.
Hur skyddar Mittuniversitetet mot phishing?
Vi använder flera säkerhetssystem, som brandväggar och antivirus, som till viss del filtrerar bort phishing-försök. Dessutom erbjuder vi utbildningar och sprider information för att höja medvetenheten hos medarbetarna.
Varför ökar phishing under julen och reor?
Under denna period utnyttjar bedragare det höga trycket av köp online och skickar falska mejl som ser ut att komma från legitima företag, såsom fraktbolag, butikskedjor eller betalningstjänster. Deras mål är att dra nytta av stressade användare som snabbt klickar på länkar utan att kontrollera äktheten.
En växande hotbild
Krig och osäkerhet i världen har också bidragit till en ökning av phishingattacker. Dessa riktar sig inte bara mot privatpersoner utan även mot organisationer. Vi ser en tydlig trend där hotbilden är högre under globala kriser och högtider.
Genom att vara vaksam, noggrann och följa våra säkerhetsrutiner kan vi tillsammans motverka denna typ av attacker.
Informationssäkerhet på Mittuniversitetet
Utbildning i informationssäkerhet avsnitt 7. "Granska avsändaren"