Budgetpropositionen 2025 presenterades idag
Regeringen presenterade idag budgetpropositionen för 2025 som innebär en minskning av utbildningsanslaget till Mittuniversitetet. Minskningen beror främst på en omfördelning av takbelopp mellan lärosäten.
Samtliga ersättningsbelopp för våra studenter (helårsstudenter och helårsprestationer) räknas upp med pris- och löneomräkningen på 3,43%. Regeringen förstärker dessutom ersättningsbeloppet för humanistiskt, teologiskt, juridiskt, samhällsvetenskapligt område med 1050 kr per helårsprestation, utöver pris och löneomräkningen, för att stärka kvalitet i utbildningen. Resursförstärkningen finansieras inom ramen för befintliga resurser.
När det gäller utbildningsanslaget vill regeringen, för att öka drivkraften för ett utbildningsutbud av hög kvalitet och för att förse arbetsmarknaden med kompetens inom STEM-området, omfördela takbelopp mellan lärosätena. Omfördelningen baseras på utbildningar med låg aktivitet och genomströmning samt på omfattningen av fristående kurser inom områden där det inte bedöms råda motsvarande brist på arbetsmarknaden.
Till följd av omfördelning av takbelopp minskas anslaget med 7,4 miljoner kronor 2025. Av samma anledning beräknas anslaget minska med ytterligare 7,4 miljoner 2026 och därefter ytterligare 3,2 miljoner från och med 2027. Den totala minskningen av anslaget från och med 2027 blir därmed 18 miljoner kronor, jämfört med innevarande års nivå.
Utöver omfördelningen av anslag sänks även Mittuniversitetets anslag till följd av att ytterligare tillfälliga satsningar från pandemin avslutas under 2025, vilket var känt sedan tidigare.
– Tyvärr är det här ett besked som ligger i linje med våra tidigare farhågor. I budgetpropositionen hävdar regeringen att kvaliteten skulle vara lägre i distansutbildningar, något jag starkt motsäger mig. Precis som med campusutbildningar finns det distansutbildningar av allra högsta kvalitet och sådana som skulle vinna på att höja kvaliteten, säger rektor Anders Fällström.
Mittuniversitetets ledningsråd kommer att diskutera strategier för hur vi ska hantera neddragningen på lång sikt vid ledningsrådets internat 17-18 oktober.
– Mittuniversitetet har en lång historia av att anpassa sig och växa genom förändring. Med den justerade budgeten får vi en möjlighet att tänka nytt och hitta kreativa lösningar för hur vi kan erbjuda ännu bättre utbildning och forskning, samtidigt som vi optimerar våra resurser. Att öka de externa forskningsmedlen, antalet internationella avgiftsstudenter och uppdragsutbildningen är några viktiga exempel som vi nu måste accelerera ytterligare, fortsätter Anders Fällström.
I dagens proposition ingår inga förändringar av forskningsanslagets fördelning. Forskningsanslaget kommer att presenteras i samband med den kommande forskningspropositionen som presenteras i slutet av året.
Mer information finns i regeringens budgetproposition 2025 under utgiftsområde 16: