Förändringar i Mittuniversitetets rådsstruktur

Ons 29 jan. 2025 13:00

För att stärka strategiska diskussioner och samordning införs en ny rådsstruktur på Mittuniversitetet som kommer att beslutas av rektor under februari i år.

Exteriör Campus Sundsvall, vinterbild

För att bättre möta de strategiska utmaningar och möjligheter vi står inför kommer Mittuniversitetet att genomföra en omorganisation av sin rådsstruktur. Förändringarna syftar till att skapa ett mer samlat forum för utbildnings- och forskningsfrågor, samt att säkerställa att viktiga strategiska beslut hanteras på ett tidigt och väl förberett sätt.

Bakgrund till förändringen

Mittuniversitetet står inför en del större processer och förändringar av strategisk karaktär. Dessa innefattar bland annat meritbedömning, rekrytering, öppen vetenskap, CoARA samt forskningsanknytning i utbildningen och utbildningsanknytning i forskningen. Flera av dessa frågor kommer att kräva strategiska diskussioner där utbildning och forskning diskuteras gemensamt.

Till det kommer ekonomiska nedskärningar och därmed behov av strategiska beslut som inkluderar alla verksamheter vid universitetet. Det är också viktigt att ledningsrådet kommer in tidigt i större strategiska frågor.

Planerade förändringar

Avveckling av utbildnings- och forskningsråden

Dessa frågor integreras i stället i ledningsrådet i syfte att samordna utbildnings- och forskningsfrågor av strategisk karaktär. Ledningsrådet kommer också att ha fler fysiska möten.

Ny beredningsgrupp kopplad till ledningsrådet

För att i ledningsrådet snabbare komma till skarpa diskussioner i ett tidigt skede inrättas ett beredande organ utgående från de dekanavstämningsmöten som funnits de senaste åren. Beredningsgruppen stärker också ytterligare länken mellan ledningsrådets agenda och fakultetsnämndernas arbete.

Arbetsgrupper i ledningsrådet

Rådets ledamöter kommer att arbeta i tillfälliga arbetsgrupper där olika grupperingar tar sig an frågor under kortare eller längre tid. Arbetsgrupperna ska möjliggöra för ledamöterna att bidra mer aktivt i strategiska frågor. Även fortsättningsvis bevakar pro- och vicerektorer sina specifika ansvarsområden för rådet.

Utökade diskussioner i forsknings- och utbildningsfrågor

Ett par gånger per termin kommer beredningsgruppen att utökas med fakultetsnämndernas tidigare utsedda representanter till forskningsrådet respektive utbildningsrådet. Detta i syfte att behålla den kollegiala kopplingen på universitetsövergripande nivå.

Nytt utbildningssamordningsorgan

För att även fortsättningsvis samordna operativa och tekniska utbildningsfrågor mellan fakulteterna inrättas ett nytt utbildningssamordningsorgan. Uppdraget är att diskutera och driva fakultetsövergripande utbildningsfrågor och samordningsfrågor samt i de fall det anses rätt, bereda sådana frågor för ledningsrådet.

Utbildningssamordningsorganet föreslås ledas av den centrala utbildningsledaren och i övrigt bemannas med ordförandena i fakulteternas grundutbildningsråd, handläggare från fakultetskanslierna och studentrepresentanter.

Övriga råd

Doktorandrådet fortsätter i sin nuvarande form.

Biblioteksrådet kommer att utvärderas under 2025 för eventuella förändringar.

Rådet för jämställdhet och lika villkor, forskningsetiska rådet samt rådet för god forskningssed kvarstår oförändrade tills vidare. Föreslagna lagförändringar kan dock kräva justeringar av det forskningsetiska rådet.

Tidplan för genomförande

Förändringarna har påbörjats och träder i kraft successivt från februari 2025.


Sidan uppdaterades 2025-01-29