Forskning över gränser: Internationellt utbyte kring lärarbrist och framtidens skolutveckling
Forskare från Mittuniversitetet och Århus Universitet möttes i Köpenhamn för att avsluta ett projekt om lärarbrist, skissa nya samarbeten och stärka nätverk – en viktig satsning för framtidens skolutveckling.
Berätta om forskarutbytet, vad var syftet, temat, osv?
- Temat var WATS´up NEXT . Det fanns flera syften med konferensen. För det första var det ett avslut på det fyra år långa internationella VR- projektet WATS´ up – hur är det med lärarbristen. Sedan var det också ett tillfälle att skissa nya gemensamma forskningsprojekt inom tematiken lärarbrist. Därutöver var det erfarenhetsutbyte mellan Århus Universitet och Mittuniversitetet, vilka under många år samverkat framgångsrikt. Vi presenterade olika forskningsprojekt för varandra och diskuterade hur vi skulle kunna samverka framledes. Vid Århus Universitet finns en hög kompetens inom det specifika fältet positiv psykologi, vilket vi från Mittuniversitetet fick många goda inspel om och exempel om skolutvecklingsforskning. Ett viktigt inslag var också att tre ganska ”färska” doktorander gavs möjlighet att delta för att dels presentera sina forskningsprojekt, dels att få inspel på sina studier, säger Lena Boström, professor i pedagogik vid Mittuniversitetet.
Hur upplevde du forskarutbytet?
- Det var nyttigt både för seniora forskare och doktorander att få insikter i de danska projekten. Vi lärde av varandra, gav varandra feedback och inspiration samt hade möjlighet att bygga nya nätverkskonstellationer, säger Lena Boström.
- Det var första gången för mig som jag var med och bidrog med ett konferensbidrag, så det var riktigt givande att få träffa både mina kollegor på Mittuniversitetet mer intensivt och samtidigt lära känna de danska forskarkollegorna och deras forskningsområden, säger Eva-Lena Årmyr, doktorand vid Mittuniversitetet.
Varför är det viktigt med den här typen av utbyten?
- Mittuniversitetet är ett lokalt universitet i en global kontext. Internationella utbyten och gemensam forskning och nätverksbyggande är avgörande både för vår forskning vid Mittuniversitetet och för den enskilde forskaren. Det var den tanke jag hade med att bjuda med några doktorander, nämligen att de skulle få uppleva vikten av internationella samarbeten. Vårt projekt WATS´up är ett levande bevis på internationell forskning med många samförfattade artiklar, säger Lena Boström.
Kommer ni att arbeta vidare med detta på något sätt?
- Ett första steg är ett temanummer i den danska tidskriften Kognition og Pedagogik, som kommer att handla just om olika aspekter av lärarbrist, där vi alla är inviterade att sända in texter. Ett ytterligare steg är såklart någon ny forskningsansökan. Vidare är en annan plan att knyta ihop det nya Interreg- projektet Lärare utan gränser med det danska projektet ’Why do they stay?””, vilket handlar om lärare som väljer att stanna kvar i yrket, säger Lena Boström.
- Ja, det finns planer på att fortsätta samarbetet på olika sätt. För mig personligen lärde jag känna fyra forskare som kanske kan vara en stor del i mitt framtida samarbete/utbyten mellan universiteten och de olika länderna som dessa forskare kommer från, säger Eva-Lena Årmyr.