Åttondeklassare testar vindtunneln – ”Man liksom flög i väg”
Tre torsdagar i rad får Sports Tech Research Centre besök av åttondeklassare från Parkskolan i Östersund. Skoleleverna får besöka labben och utföra olika tester. Vindtunneln är som alltid en favorit.
– Det var kul, man liksom flög i väg, säger Julia.
Hon får medhåll av Nova, som tillsammans med Julia precis har kommit ut ur vindtunneln där de har fått testa att hoppa medan det blåser tio meter per sekund.
– Ja det var kul, men det kändes konstigt med vinden, säger Nova medan hon försöker borsta håret med handen.
Tjejerna är tillsammans med sin klass på besök hos Sports Tech Research Centre. De är uppdelade i grupper som turas om att besöka materiallabbet, vindtunneln och labbet för additiv tillverkning. De får även en kort föreläsning av Saab om den verksamhet som företaget bedriver i Östersund och vilka yrkeskategorier som finns i verksamheten.
Studiebesöket samarbete mellan olika aktörer
Parkskolans besök på Mittuniversitetet är en del av ett samarbete mellan Barnens Universitet, Handelskammaren och Saab. I samarbetet ingår även Fagervallsskolan och Norra skolan i centrala Östersund. Syftet med Barnens Universitet är att låta skolelever i årskurserna två, fem och åtta besöka universitetet och väcka ett intresse för vetenskap och högre studier.
– För oss handlar det ju om att visa att universitetet finns, att väcka nyfikenhet hos eleverna och visa på de möjligheter som finns. Universitetet är för alla, säger Ellinor Storm, Studievägledare på Parkskolan.
Tanken med studiebesöken är att eleverna ska få en större förståelse för och insyn i vilka yrken högre studier kan leda till. Mellan besöken på Mittuniversitetet besöker Handelskammaren skolorna och pratar om karriärmöjligheter.
Kluriga frågor med bra svar
Efter vindtunneln går Julia och Novas grupp vidare till de andra labben. Hos Kajsa Nilsson i Materiallabbet får de veta hur textilier testas för bland annat vattentäthet och nötningshärdighet. De får känna och klämma och testa att klippa. I labbet för additiv tillverkning får de känna på några av de grejer som tillverkats i de stora och avancerade skrivarna som finns. Men när Magnus Ahnesjö undrar om eleverna har några frågor så är det fortfarande vindtunneln som väcker mest nyfikenhet.
– Vad skulle hända om ni körde vindtunneln på 100 meter per sekund, undrar en av killarna.
– Då skulle allt blåsa bort, vid 80 meter per sekund blåser hus och bilar bort. Vi kommer inte upp i det här heller, vi kan köra upp till 14 meter per sekund, svarar Magnus Ahnesjö pedagogiskt.
Läs mer om Barnens Universitet
Kajsa Nilsson i materiallabbet och Magnus Ahnesjö i labbet för additiv tillverkning: