Barn designar framtiden

Fre 28 mars 2025 14:30

Den 12 april samlas barn på Mittuniversitetets Makerspace för att delta i Designathon. Det är en global skapandedag där barn får chansen att designa framtidens lösningar på världens utmaningar – från klimatkris till sociala problem.

en kvinna visar upp en poster
Merle Werning, student på programmet Grafisk design, har designat affischen som nu syns globalt, överallt där Designathon genomförs.

Designathon startades i Amsterdam 2014 och har sedan dess vuxit till ett internationellt initiativ där barn från, i dagsläget, 23 länder får möjligheten att tänka kreativt och innovativt. Prototyplabbet Makerspace vid Mittuniversitetet var först i Sverige med att delta 2019 och deltar nu för femte året. 

– Barn har sån koll på vad som sker och ställer relevanta frågor. Istället för att allt ska vara dystert och tungt får de här en möjlighet att bidra till en bättre framtid, säger Mona Wärdell från Makerspace, som också är den som driver Designathon i Sundsvall. Mona har även delat med sig av sina erfarenheter till Jämtland Härjedalen. Där genomförs eventet i Mittuniversitetets lokaler i Östersund under ledning av Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalen i samarbete med Spilloteket.

Ingen tävling – bara skaparglädje

Dagen inleds med en research- och inspirationsfas där barnen får lära sig om globala problem och olika sätt att lösa dem. Därefter skissar de på sina idéer och bygger prototyper av kartong, elektronik och andra material. Därefter ska de presentera sina idéer för en jury, men det är ingen bedömande jury, för det här är igen tävling, berättar Mona Wärdell.
– Det är istället en peppande jury som ger feedback och lyfter barnens idéer. I år deltar cirka 20 barn, men tidigare år har vi haft upp till 40 deltagit, tillsammans med 15–20 handledare, säger hon. 

Internationella utbyten

Utöver skapandet finns ett internationellt utbyte – denna gång med Palestina, och eventuellt även Egypten. Tidigare har Designathon Sundsvall samarbetat med länder som Nigeria, Turkiet och Elfenbenskusten, där barnen delat idéer och kulturella inslag.
– När vi hade utbyte med Elfenbenskusten hade deras barn förberett en dans och sång för oss. Det var så himla fint, säger Mona Wärdell.

Affischen skapad av student från Mittuniversitetet

Designathon är också en plattform för kreativt skapande på andra sätt. I år fick Merle Werning, som är student i grafisk design och gör sin praktik på Makerspace, designa evenemangets affisch. Den blev så uppskattad att grundarna av Designathon internationellt nu använder den globalt.
– Jag blev verkligen hedrad när de frågade om de fick använda min affisch. Det är en chans man inte får så ofta, säger Merle, som nu ser sin design spridas över hela världen i posters, pins och rollups.

två kvinnor står och pratar

Mona Wärdell och Merle Werning


Sidan uppdaterades 2025-03-28