Gymnasieelever fick en inblick i idrott och studier på Mittuniversitetet
Elever från Storsjögymnasiets E-sports- och fotbollsakademier besökte nyligen Mittuniversitetet för att lära sig mer om idrottspsykologi, och hur det är möjligt att kombinera studier med en idrottskarriär.
Till vardags läser dessa gymnasieelever kurser inom idrott och mental hälsa – nu fick de chans att fördjupa sig inom idrottspsykologi med hjälp av Mittuniversitets lärare Britta Lindman.
Dubbla karriärer diskuterades
Det diskuterades om utmaningar som idrottare möter, såsom att balansera studierna med elitsatsning inom sin sport, och att det är möjligt att kombinera genom ”dubbla karriärer”. Besöket avslutades med en rundtur på Nationellt Vintersportcentrum där de besökte labb och gym som är tillgängliga för elitidrottsstudenter och studenter på Idrottsvetenskapligt program.
– Vi vill visa eleverna att universitetsstudier kan vara en naturlig väg att gå, även om man har en idrottskarriär. Vi hoppas att besöket kan sänka tröskeln och inspirera fler till att välja högre utbildning i framtiden, säger Britta, lärare och kontaktperson för gymnasiesamverkan på institutionen för psykologi och socialt arbete vid Mittuniversitetet.
Storsjögymnasiet öppnar för fler samarbeten
Det var andra gången som eleverna från Storsjögymnasiet besökte Mittuniversitetet och intresset för fler samarbeten är stort. Den här gången hade gruppen utökats med elever som läser e-sportsinriktning på gymnasiet. Numera kan e-sportare kan antas som studenter via Riksidrottsuniversitetet och få stöd i att bedriva dubbla karriärer hos oss på Mittuniversitetet.
– Förutom samarbetet som vi nu har med idrottseleverna, så ser vi gärna att fler elever från andra program får ta del av den här typen av besök och utforska vilka utbildningsvägar som finns, säger Margita som är lärare och biträdande rektor på Storsjögymnasiet.
Innan eleverna gick tillbaka till sina normala studier fick de genomföra några ”prova-på” moment där det till slut blev en rafflande tävling mellan fotbollseleverna och e-sportseleverna. Vem som vann momentet är inte officiellt, men roligt var det!
– Eleverna uppskattade verkligen att få testa på praktiska moment och se hur teorin kan omsättas i verkligheten. Det var inspirerande för dem, avslutar Margita.
När eleverna lämnat Mittuniversitetet för denna gång berättade Britta om varför hon vill bidra till gymnasiesamverkan, som en del av sin tjänst.
– Jag tycker att samverkansuppdraget mot gymnasieskolor är jätteviktigt. Dels för att visa de elever som finns i vårt närområde att vi finns och att universitetsmiljön är tillgänglig för alla och i alla åldrar. Även om man väljer att inte plugga vidare direkt efter gymnasiet så kan vi finnas som ett alternativ även senare i livet.
– Jag hoppas också att olika insatser kan göra att steget mellan gymnasiestudier och högre utbildning känns lite lägre för elever, och kanske särskilt för de elever som inte tidigare sett universitetsstudier som en möjlig väg att gå, säger Britta.