Mattias Warg försvarade framgångsrikt sin avhandling
Den 14 mars försvarade Mattias Warg framgångsrikt sin doktorsavhandling “Från rojalister och patrioter till liberala och konservativa: Partibegrepp i Sverige 1788–1840”, i Lubbesalen på Campus Sundsvall.
Disputationen hölls på plats på campus i Sundsvall. Huvudhandledare var Samuel Edquist, professor i historia vid Mittuniversitetet, och opponent var Leif Runefelt, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola.
Om avhandlingen
Fanns det liberala och konservativa i Sverige 1788–1840? Historikern Mattias Warg ställer denna fråga i ett nytt och överraskande perspektiv med sin doktorsavhandling. Den visar att den vanligt förekommande tolkningen av det sena 1700-talets politiska motsättningar i termer av liberala och konservativa knappast har någonting att göra med hur människor själva upplevde saken.
I stället var det begreppsparet rojalister och patrioter som dominerade förståelsen. Man kan översätta dessa begrepp till kungens anhängare och konstitutionens försvarare. Under senare gustaviansk tid, fram till år 1809, var rojalister och patrioter involverade i åtskilligt buller och tumult på de svenska riksdagarna.
Men det är kanske mest i fråga om tiden därefter, åren 1809–1828, som avhandlingen vänder uppochner på föreställningar om svensk politisk historia. Liberal blev under den tiden ett alltmer omstritt ord för att beskriva karaktären av Sveriges konstitution och styre. Begreppet var behäftat med avancerade föreställningar om att landet var involverat i en dialektisk utveckling mot exempelvis större tryckfrihet, näringsfrihet och religiös tolerans. Men ”de liberala” var inte, som man vanligen föreställt sig, oppositionen, utan för det mesta anhängare till regeringen om inte rentav kungligheterna själva.
Långsamt inverterades detta förhållande. I samband med riksdagen 1840–1841 hade det blivit vedertaget att det var oppositionen som stod för liberalismen i Sverige. Samtidigt ombearbetades den nyare politiska historien för att passa detta förhållande. Gamla motbegrepp till liberal – illiberal, servil, rojalist, ultra, höger, med flera – hade vid det laget också kommit att överflyglas av ett av 1830-talets nya politiska modebegrepp: konservativ.